​Stručnjaci upozoravaju: Ovo je način na koji djeca nikad ne bi trebala sjediti

Način na koji vaše dijete sjedi važniji je nego što mislite. Primjerice, prema mišljenju stručnjaka iz Pediatric Therapy Centera, popularni sjedeći položaj W može biti štetan za kasniji razvoj djeteta. 

Ovakvo sjedenje tipično je za djecu dok se igraju i dobro je kada se gleda iz perspektive fleksibilnosti, no dugoročno ponavljanje sjedenja u ovoj poziciji može ostaviti teže ortopedske komplikacije ako se događa tijekom godina kada je dijete u razvoju, ističu stručnjaci.

Prema Pediatric Therapy Centeru, djeca koja sjede u tom položaju nakon druge godine možda neće pravilno razviti temeljnu snagu i ravnotežu koja im je potrebna za određene motoričke sposobnosti, poput skakanja i trčanja. Sve to može dovesti i do napetosti mišića u nogama, kukovima i gležnjevima, ali i do dislokacije kuka.

Odvikavanje od ovakvog sjedenja neće biti lako jer dijete tako osjeća određenu sigurnost i stabilnost, ali svakodnevno ga treba podsjećati da sjedne u drugačiji položaj, savjetuju liječnici, prenosi Index.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.