​Znate li zašto je baš zec simbol Uskrsa?

Zec je jedan od zaštitnih znakova Uskrsa, no znate li zašto? Zec se ne pojavljuje nigdje u Bibliji, stoga je malo neobično ga je upravo on postao zaštitnim znakom Uskrsa. Legenda o zecu potječe iz narodnih običaja, a s Uskrsom su ga prvi puta počeli povezivati Nijemci krajem 17. stoljeća. 

Uskrsni zec koji donosi čokoladu dobroj djeci, nešto kao Djed Mraz u vrijeme Božića, prvi se put spominje 1682. godine u njemačkim pripovijetkama. Također, mnogi povezuju Uskrsnog zeca s narodnim ritualima, odnosno poganskim običajima Anglosaksona. 

Od tu kreće legenda o njemačkoj božici plodnosti, Eostre.  Prema legendi, Eostre je spasila pticu koja je umirala od hladnoće tako što ju je pretvorila u zeca, dajući joj krzno kako bi se zaštitila od hladnoće. Eostre siromašnom zecu također nudi i smještaj u dvorcu, a zec je iz zahvalnosti svake godine božici, kao i djeci diljem svijeta, poklanjao jaja. Zec ujedno simbolizira i početak proljeća, a znak je i plodnosti, kao i začetka novog života, prenosi Večernji list.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.