20 GODINA GREŠKE NA NOVČANICI OD 10KM!

Naličje bh. novčanice od 10 KM ilustrirano je stećkom, ali je pogrešno navedeno da ovaj nadgrobni spomenik potječe iz nekropole Radimlja kod Stoca, umjesto iz mjesta Križevići kod Olova.

Grešku je prvi utvrdio profesor Edin Bujak s Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu, koji je veliki stručnjak u ovoj oblasti. Na ovaj problem “Mladinska knjiga” Sarajevo upozorila je još prije dvije godine Centralnu banku BiH.

Zatraženo je da se sporne novčanice povuku iz upotrebe te da se tiskaju nove. No, novčanice s pogrešnim potpisom još su u upotrebi.

Čim je uočen problem, obratili smo se Centralnoj banci BiH te zatražili povlačenje ove novčanice i izdavanje nove. Svjesni smo da se greška može ukloniti jedino ukoliko se novčanica povuče iz upotrebe, kazao je Adnan Ćatović, direktor “Mladinske knjige” za Avaz.ba.

Dodaje i da su u tadašnjem odgovoru Centralne banke dobili uvjeravanje da će novčanica u idućoj seriji biti povučena iz upotrebe.

Već skoro 20 godina ova greška postoji. Nitko ne može precizirati kad će se nova serija tiskati, istaknuo je Ćatović.

Kako su za Avaz kazali iz Centralne banke, kod izrade sljedeće serije novčanica apoena od 10 KM, na naličju novčanica navest će se ispravna lokacija stećka.

Propis o dizajnu

Za ispravku smo već pribavili odobrenje nadležnih institucija te izmijenili propis o dizajnu novčanica konvertibilnih maraka. Zamjenu svih novčanica s greškom nije moguće izvršiti s obzirom na to da je veliki broj njih u opticaju i da je greška teško uočljiva prilikom upotrebe, navode iz Centralne banke.

Procjenjuju da će se najveći dio ovih novčanica povući iz opticaja i redovnom zamjenom dotrajalih novčanica u sljedećem razdoblju.

Osim ove, bh. novčanice bile su pune i drugih grešaka.

Mnoge su izdavanjem novih serija i otklanjane. Najviše grešaka odnosilo se na neujednačenu upotrebu latinice i ćirilice. Tako je na novčanici od 10 KM ime Alekse Šantića bilo napisano latinicom umjesto ćirilicom.

jabuka.tv

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.