Apel ZJZ ŽZH: Budimo savjesni i zajedno izgurajmo ovo kako bi se situacija do Uskrsa smirila

Pretprodaja stanova Posušje

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Županije Zapadnohercegovačke dr. Andrea Jurić uputila je apel stanovništvu ove županije da budu savjesni i da se pridržavaju epidemioloških mjera te ih je zamolila za razumijevanje.

Ističe da je Stožer civilne zaštite ŽZH nevoljko uveo restriktivne mjere, no to je urađeno kako bi se situacija do Uskrsa smirila.

Danas je u BiH umrlo 57 ljudi, kisikana ne može isporučiti dovoljno kisika bolnici u Sarajevu, a pitanje je i do koje mjere će ljudski kadar SKB Mostar izdržati ovaj tempo. Mjere smo uveli iz razloga da spriječimo ovaj eksponencijalni rast koji je u tjedan dana porastao tri puta. To nije čak ni eksponencijalni rast, to je i više od toga, izjavila je za portal Jabuka.tv dr. Andrea Jurić.

Kazala nam je da je prosječni broj novozaraženih u ŽZH tjedan dana prije 8. ožujka, odnosno Dana žena, bio 15, a nakon tog datum prosječno je obolijevalo 60 osoba.

Pored mjere ograničenja kretanja i ostalih, predložili smo Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i športa ŽZH da prekine sve izvannastavne aktivnosti, kulturne i sportske događaje do 31. ožujka. Ministrica je ovaj prijedlog usvojila usmeno te ga proslijedila školama, objasnila nam je dr. Jurić.

Istaknula je da svi zajedno odgovornim ponašanjem i poštivanjem mjera možemo poboljšati epidemiološku sliku u Županiji Zapadnohercegovačkoj.

Nije nam bilo lako uvesti ove mjere jer one se reflektiraju i na naše živote. Situacija je takva da smo doslovno bili prisiljeni to napraviti. Mi kao Zavod za javno zdravstvo i Stožer civilne zaštite molimo sve za razumijevanje i još jednom apeliram na građane da budu savjesni kako bi ovo zajedno ‘izgurali’. Ovo smo uradili da nakon Uskrsa imamo mirniju situaciju i nadam se da ćemo se tada vratiti u normalnije okvire kako bi se primjerice svadbe i ostala okupljanja, u manjim brojevima, mogla nesmetano odvijati, kazala je dr. Jurić za portal Jabuka.tv

Također, alarmirani su Uprava za inspekcijske poslove ŽZH i MUP ŽZH.

Inspekciji smo naložili da žurnije provodi više kontrola na terenu, a jednako tako uputili smo apel MUP-u ŽZH da s maksimalnim brojem ljudi krene u provjeru poštivanja mjera, rekla je dr. Jurić.

Podsjeća da su mjere ograničenog karaktera do 31. ožujka.

Ako budemo razumni, imat ćemo puno bolju situaciju 1. travnja. Prilično sam sigurno da ćemo zajedno uspjeti u tom naumu kako bi 31. ožujka imali incidenciju do 20 oboljelih dnevno i kako bi dobre brojke dovele do ukidanja policijskog sata i vraćanja aktivnosti u normalne okvire, zaključila je u izjavi za portal Jabuka.tv ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo ŽZH dr. Andrea Jurić.

Iz ZJZ ŽZH još su jednom uputili apel građanima da nose zaštitne maske u zatvorenim prostorima, s posebnim naglaskom na prodavaonice, ljekarne i ostale objekte uslužnih djelatnosti te je zamolila vlasnike i djelatnike istih da ne uslužuju klijente koji ne nose maske.

Ističu da je Zavod za javno zdravstvo ŽZH dostupan građanima 24 sata, za sve dodatne upite, od onih medicinske prirode do pitanja vezanih za ograničenje kretanja, slobodno se mogu javiti pozivom ili SMS porukom na broj 063/062-073. kao i putem službene web stranice.

Podsjećamo, u protekla 24 sata na području Županije Zapadnohercegovačke registrirano je 95 novih slučajeva koronavirusa. Prethodnom dana oboren je rekord od početka pandemije – čak 125 novozaraženih.

2 komentara

  • Bože dragi što od nas prave debile. Znači oni znaju kad će treći val korone..ma daj to je za djecu malu. Avione spreme i puštaju otrov i tako naša hercegovin do neki dan 5 zaraženi …a sad sve redom.
    Svake nedjelje u crkvi je puno i sve bez maske, i nije se širila korona…

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.