BiH u prvih osam mjeseci izvezla proizvode u vrijednosti od 11 milijardi i 889 milijuna KM

Od siječnja do kolovoza iz Bosne i Hercegovine je izvezeno proizvoda u vrijednosti od 11 milijardi i 889 milijuna KM, što je drastičan skok u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Prema podacima statističara, najviše smo izvozili metale, a na popisu izvoznih proizvoda su čak i šeširi. Što smo uvozili, a što smo izvozili i kome?

Statistika robne razmjene BiH sa inozemstvom od siječnja do kolovoza ove godine pokazuje da je izvoz za 35,8 posto viši nego prošle godine, a da je vrijednost uvoza veća za oko 40 posto.

Slavica Marković iz Gospodarske komore Republike Srpske, kaže:

To govori da naša gospodarska društva unatoč teškoj situaciji, i u ovoj postcovid situaciji i novim ratnim sukobima, da naša gospodarska društva i dalje posluju dobro.

Na pitanje što smo izvozili, a šta uvozili za ovih osam mjeseci, iz Vanjsko-trgovinske komore BiH odgovaraju:

Električna energija, aluminij, sjedala za automobile, izolir žica i konstrukcije, tu su grede i daske, obuća i motorna vozila, s druge strane, najviše smo uvozili naftu, naftne derivate, aluminijum, automobile i druga motorna vozila.

U vrhu liste izvoza našli su se i proizvodi drvne industrije.

Milenko Stevanović, direktor kompanije za proizvodnju montažnih kuća, ističe:

Naš rast je preko 40 i 50 posto do sada. Montažne kuće imaju status finalnog proizvoda, a naše drvne sortimente pretvaramo u finalni proizvod i kao finalni proizvod šaljemo širom svijeta.

Izvezli smo drva, a uvezli karton, pa čak i čačkalice. Među uvoznim proizvodima za ovih osam mjeseci našle su se i šibice i pirotehnički proizvodi vrijedni milijun i po maraka, konopci i kablovi vrijedni preko pet milijuna maraka, ali i kišobrani i suncobrani. Mišljenja ekonomista su podijeljena.

Dok jedni najavljuju da će inflacija nastaviti sa rastom, drugi ističu da je veći izvoz razvojna šansa.

Aleksa Milojević, ekonomist, navodi:

U svim tim međunarodnim kretanjima, inflacija se ne može izbjeći, mi ćemo biti najgore pogođeni. Mi ćemo platiti najveću cijenu jer se nalazimo u specifičnim monetarnim uvjetima. 

Njegov kolega, Saša Stevanovič, također ekonomist, kaže:

U nadolazećem razdoblju očekujem da će se smiriti kako inflacija, ali i da će se postići dogovor, trebamo iskoristiti novac koji dolazi u BiH, profiti koji su se stvorili da se mudrim politikama kreira novi ekonomski rast u sljedećoj godini, a mislim da će ove godine ekonomski rast biti preko 4 posto.

Bosna i Hercegovina od zemalja članica EU najviše robe izvozi u Hrvatsku, Italiju, Njemačku, Austriju, Sloveniju, potom Nizozemsku, Francusku te Mađarsku.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.