Brbljavi roditelji imaju pametniju i sretniju djecu

Ako ne postoji ništa što volite više od čašice razgovora s drugima, vjerojatno ćete imati pametno dijete, tvrdi novo istraživanje.

Naime, velika nova studija koju su predvodili znanstvenici sa Sveučilišta York, pronašla je vezu između djece koja su redovito razgovarala s odraslima i njihovih neverbalnih sposobnosti kao što su rasuđivanje, računanje i svijest o oblicima.

U svrhu istraživanja znanstvenici su postavili uređaje za snimanje u odjeću 107 djece u dobi od dvije do četiri godine.

Preslušavajući dnevnu interakciju djece s roditeljima i odgojiteljima, mogli su procijeniti kakvu vrstu razgovora djeca vode s odraslim osobama koje su uključene u njihov život.

Od roditelja su također zatražili da s djecom izvršavaju niz aktivnosti kao što su crtanje i bojanje, a sve s ciljem testiranja kognitivnih vještina djece.

Koristeći uređaje za snimanje zvuka, mogli smo na nenametljiv način proučavati interakciju između male djece i njihovih obitelji u svakodnevnom okruženju, u ne u laboratoriju. Otkrili smo da je količina riječi koje izgovaraju odrasle osobe, a djeca ih čuju, pozitivno povezana s njihovim kognitivnim sposobnostima, izjavila je za Science Daily dr. Katrina d’Apice koja je vodila istraživanje.

Dr. d’Apice ohrabruje roditelje da zaborave na nježno gugutanje s bebom te da s djetetom razgovaraju normalno, kao i sa svakom drugom osobom jer će im to koristiti.

Razgovarajte što je više moguće s djecom tijekom cijelog dana, bilo da se radi o vremenu koje provodite za stolom ili igrajući se, poručila je, prenosi Index.hr.

Zanimljiv je i podatak da su znanstvenici uočili da se pozitivno roditeljstvo, u kojem roditelji potiču djecu na istraživanje i izražavanje, povezuje s manje znakova agresivnog i neposlušnog ponašanja.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.