U Mostaru sve više turista. Stari most atrakcija.

Iako još nije nastupila prava ljetna turistička sezona, turistički radnici u Hercegovini, a posebno u Mostaru, izražavaju zadovoljstvo prilivom domaćih i stranih gostiju. U grad na Neretvi, kojeg je američki site „Matador Network“ uvrstio na listu sedam najpotcjenjenijih romantičnih gradova u svijetu, pristižu posjetioci iz cijelog svijeta. U Turističkoj zajednici kažu kako više nije riječ samo o jednodnevnim posjetima, nego se u Mostaru gosti zadržavaju i po nekoliko dana. Michael i Jennifer prvi put su u posjeti Mostaru. Stigli su iz Engleske i s oduševljenjem obilaze staru gradsku jezgru. Sviđa im sunce, klima, zelena rijeka, a zatečeni su i povijesnim činjenicama koje uče za vrijeme razgledavanja grada. “Ovdje smo tek 30 minuta, tako da još ne možemo dati pravi sud, ali je jako interesantno, građevine su nevjerojatne. Most je malo klizav, ali sviđa nam se”, priča za N1 Jennifer, turistkinja iz Engleske. U Mostar tijekom sezone dolaze turisti iz skoro svih dijelova svijeta. U porastu je broj dolazaka Arapa, Amerikanaca i Kanađana, a dolaze i turisti sa Dalekog istoka.

No ovih dana prednjače turisti iz Hrvatske, Crne Gore, ali i iz Poljske i Njemačke. “Mostar je prelijep grad. Bosna je velika zemlja u kojoj nema puno ljudi, mnogo je mjesta za istražiti, ali mislim da je malo ovo područje zaboravljeno. Kad sam rekao prijateljima da dolazim u Mostar gledali su me čudno jer nikad nisu čuli za ovo mjesto”, otkriva turista iz Engleske. “Došla sam iz Australije. U Mostaru sam samo u prolazu, bit ćemo tu danas i onda idemo u Dubrovnik. Lijepo je ovdje, oduševljena sam zelenom rijekom”, dodaje turistkinja iz Australije. S obzirom na dobru dosadašnju posjećenost, ugostitelji i turistički radnici nadaju se dobroj sezoni. Raduje ih činjenica da je gradska vlast odlučila stati u kraj komunalnom neredu koji godinama vlada u staroj gradskoj jezgri, te da će poseban fokus biti stavljen na prosjačenje i džeparenje u Starom gradu, koje je kako tvrde neophodno iskorijeniti.

“Nigdje nema nijedna košara za otpatke, samo jedan WC ima. Trebalo bi se malo potruditi oko toga, jer strašno mnogo ljudi dođe. Slika koja ide u svijet, takva je kakva je, nešto se mora mijenjati”, poručuje Đenad Bakamović, slikar. Iako se turizam ubrzano razvija, postoji još mnogo prostora za poboljšanje turističke ponude, kažu u turističkoj zajednici. “Što se tiče recimo smještajnog prostora, završetkom hotela ‘Ruža’, a sada ‘Marriott’ ili hotela ‘Neretva’, uspostavom dobrih komunikacija putem aerodroma puno bi se veće šanse dobile za razvoj kongresnog turizma u budućnosti”, kazao je za N1 Ramiz Bašić, viši stručni suradnik TZ HNK. Iako je posljednjih godina Mostar bio samo usputna destinacija prema Međugorju i Neumu, u Turističkoj zajednici kažu da Mostar postaje destinacija u kojoj turisti ostaju i zadržavaju se na više dana, te da okolna mjesta koriste za jednodnevne izlete. 

bljesak.info

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.