Broj kršćana u Njemačkoj mogao bi se do 2060. prepoloviti

Kršćanske crkve u Njemačkoj bi u sljedećih 40 godina mogle izgubiti preko polovice vjernika, proizlazi iz studije o dugoročnom kretanju broja vjernika što su je u četvrtak u Bonnu i Hannoveru zajednički predstavile Katolička i Protestantska crkva u Njemačkoj.

„Broj pripadnika dviju glavnih kršćanskih zajednica u Njemačkoj smanjit će se do 2035. za 22, a do 2060. za 49 posto“, proizlazi iz procjene koju su zajednički objavile Katolička i Protestantska crkva u Njemačkoj.

Po riječima voditelja studije Bernda Raffelhueschena, glavni razlozi osjetnog pada broja vjernika su demografska kretanja.

„Ova procjena je kombinacija smanjenog nataliteta, broja izlazaka iz crkvene zajednice, kao i smanjenog broja krštenja“, objasnio je Raffelhueschen.

Smanjit će se i prihodi iz crkvenih poreza

Shodno tomu bi se mogli prepoloviti i prihodi iz crkvenog poreza koji su, prema posljednjim podacima iz 2017., iznosili 25 milijardi eura.

Autori studije upozorili su, međutim, na to da se pad broja vjernika može samo u polovici slučajeva pripisati demografskim kretanjima.

„Smanjeni broj krštenja i povećan broj izlazaka iz crkvene zajednice snažniji su uzroci smanjenja broja vjernika“, rekao je Raffelhueschen. Stoga bi Crkve, kako je objašnjeno, trebale usredotočiti svoje napore na aspekte na koje mogu utjecati, prenosi Hina.

Izlazak iz crkvene zajednice češće se događa kod mlađih generacija.

Predsjednik Njemačke biskupske konferencije kardinal Reinhard Marx rekao je da zbog ove vijesti ne treba paničariti nego se usmjeriti na zadaću Crkve.

„Za mene je ova studija poziv za misiju“, rekao je Marx.

Predsjednik Vijeća Protestantske crkve Heinrich Bedford-Strohm je objasnio kako se i Protestantska crkva želi usredotočiti na one aspekte na koje može utjecati.

Posljednjih nekoliko godina prosječno je godišnje oko 400.000 vjernika svojevoljno izišlo iz crkvene zajednice.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.