Cijevi pucaju po hladnoći: Evo korisnih savjeta kako to spriječiti

Iznimno niske temperature koje su nas ovih dana okovale mogu stvoriti veliku štetu na vodnoj infrastrukturi, ali i u domovima i vikendicama. Na niskim temperaturama može doći do smrzavanja vode na priključnim vodovima prema potrošačima, što može uzrokovati pucanje stakla vodomjera i spojne cijevi. Stoga se građanima preporučuje sljedeće:

• Potrošači moraju voditi računa o tome da instalacije ne ostavljaju na dulje vrijeme (odlazak na put) bez nadzora u stanju napunjenosti sustava vodom, a bez protoka, kako bi se na internim instalacijama spriječilo smrzavanje.

• Postoji mogućnosti zaleđivanja internih vodovodnih instalacija ako nisu ugrađene na propisanoj dubini i ako u vrtnim slavinama koje su montirane iznad vodomjernog okna nije ispuštena voda. U uvjetima niskih temperatura poželjno je da potrošač vrši redovan pregled vodomjernog okna, osigura to da je poklopac zatvoren, a u slučaju ekstremno niskih temperatura potrebno je zaštititi instalacije unutar vodomjernog okna zaštitnim sredstvima (priručna su deke i tkanina, a propisana staklena vuna i sl.).

• Potrebno je pripaziti da se vodomjeri ne smrznu te da ne dođe do pucanja stakla na brojilu na priključnim vodovima u podrumskim prostorijama koje nisu grijane, posebno u prostorima koji imaju nezaštićene otvore (razbijene podrumske prozore).

• Potrošači koji imaju vodomjerne ormariće u vanjskim zidovima objekata trebaju ih pregledati i po mogućnosti zaštititi od smrzavanja (naročito ako grijaći elementi unutar ormarića ne rade ili nisu ugrađeni).

Bacanje soli u WC?

Postoji i jedan pučki savjet protiv smrzavanja vode u cijevima koji glasi: u WC školjku bacite šaku soli koja će spriječiti smrzavanje vode.

No jedan iskusan vodoinstalater za tportal je kazao kako je to čista glupost. ‘Ako cijevi nisu dobro izolirane i ako nisu položene na odgovarajuću dubinu, koja je kod nas obično 60 centimetara u tlu, pucanje je teško spriječiti’, napominje.

Na pitanje može li doći do zamrzavanja vode u radijatorima koji se ne koriste, što može dovesti do pucanja cijevi, kaže kako je u ove hladne dane potrebno pustiti grijanje u sve radijatore. ‘Gašenje pojedinih radijatora neće vam značajno smanjiti račune za grijanje’, poručuje.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.