Čović i Dodik potvrdili suradnju

Čelnici HDZ-a BiH i SNSD-a Dragan Čović i Milorad Dodik potvrdili su u subotu u Mostaru kako nastavljaju uspješnu suradnju i partnerstvo te da će, unatoč različitim pogledima na neke politike, rješavati ‘teška’ pitanja koja su važna i za jedne i druge.

Željeli smo na jedan prijateljski način sagledati aktualni politički trenutak (…) Dogovorili smo i određene aktivnosti kako osnažiti naše partnerstvo u zajedničkom radu, u vremenu koje je ispred nas i koje će sigurno biti puno izazova, kazao je Čović u izjavi za medije nakon sastanka izaslanstava HDZ-a i SNSD-a u Mostaru.

Dodao je kako je izaslanstvo SNSD-a informirao o onome što su predstavnici HDZ-a BiH dogovorili i o čemu su razgovarali s drugim strankama nakon objave izbornih rezultata i prije toga te što je otprilike dogovoreno kad je u pitanju FBiH.

Napomenuo je kako će partnerstvo HDZ-a i SNSD-a biti potvrđeno na konstituirajućoj sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, koja je zakazana za 1. prosinca.

Na razini entiteta želimo imati vladu FBiH do kraja godine, a jednako tako i na nižim razinama vlasti, kao i sve ono što je potrebno nužno napraviti kako bi otpočeo proces funkcioniranja vlasti, dodao je čelnik HDZ-a BiH.

Na pitanja koga priželjkuje od bošnjačkih stranaka za partnera, kazao je kako su razgovori na razini FBiH vođeni sa svim strankama i da tu izuzetaka nema, osim DF-a.

Također napominje kako bi već sljedećeg tjedna javnosti moglo biti prezentirano ono što je dogovoreno sa strankama ‘osmorke’ i koja su to usuglašena načela.

Naš je cilj bio da imamo legitimne predstavnike za stolom kao što i mi inzistiramo da su to Hrvati… Onda je sasvim logično da poštujemo volju srpskog, odnosno bošnjačkog naroda, naveo je Čović.

Ustvrdio je i kako s Dodikom nije razgovarao o kadrovskim pitanjima te da partnerstvo dvije stranaka neće biti ugroženo kada je pitanju ‘kadroviranje’.

Predsjednik SNSD-a i Republike Srpske Milorad Dodik rekao je kako je danas tema bila postizborna situacija u BiH te kako će HDZ BiH i SNSD nastaviti koordinirati svoje politike.

Imamo veoma jasne dokaze uspješne suradnje u prošlosti te ćemo u tome smjeru i nastaviti, koordinirati ćemo naše politike i aktivnosti u tom pogledu i na neki način HDZ i SNSD, koji su ranije obilježeni kao problem od međunarodne zajednice, sada se javljaju kao rješenje mogućeg brzog uspostavljanja vlasti nakon izbore, rekao je Dodik, dodavši kako primjer suradnje ove dvije stranke može poslužiti i ostalima.

Imamo mi i razlika u pogledima na neke politike, kao što je to NATO, ali mi na tim razlikama ne inzistiramo i ovdje smo da rješavamo druga pitanja, teška pitanja, koja su važna jednima i drugima i mislim da ćemo tako i nastaviti, ustvrdio je predsjednik SNSD-a.

Poručio je kako su iz SNSD-a i HDZ-a spremni razgovarati s onima koji imaju podršku i matematiku kako bi se radilo u uspostavljanju vlasti.

Poučeni politikama iz prošlosti pokušat ćemo deblokirati mnoge procese u BiH koji su zaleđeni. Nas zanimaju projekti u Republici Srpskoj, svjesni smo da će biti određeni problema, ali ćemo inzistirati na tome. S HDZ-om imamo dogovor da nitko nikome ne smeta i to koje ono što je najbolje. Ako to razumiju i Bošnjaci, onda ćemo riješiti mnoge probleme. Za nas je cilj ustavna BiH. Ono što ćemo raditi je da afirmiramo BiH kao zemlju tri ravnopravna konstitutivna naroda i dva entiteta, naglasio je on.

Kako kaže, SNSD i HDZ BiH poštuju Ustav BiH.

Tome smo isključivo privrženi, ne želimo nikakvu vrstu destrukcije u smislu nerazumnih poteza, ali nismo spremni ni na neprincipijelno ponašanje ili odustajanje od naših politika. Oni koji imaju kapacitet i želju da budu dio strukture zajedničke razine, s njima ćemo ravnopravno razgovarati, mišljenja je Dodik.

Kratko se osvrnuo i na pitanje koga priželjkuje s bošnjačke strane kao partnera.

Primarno, SNSD i HDZ imaju 12 unutra, Osmorka ima 13, a SDA ima 9. I jedni i drugi mogu biti tu da bi se formirala vlast. Ići ćemo da se to završi brzo i da deblokiramo stvari. Ne bih kao neki koji su govorili: ‘Najbolje bi bilo da ne postoji Dodik ni SNSD’, ali eto postojimo i imamo naše interese, a to je Ustav BiH. Raditi ćemo na tome da se Ustav BiH vrati na scenu, da se odbaci međunarodni intervencionizam, svidjelo se tome kome ili ne, naglašava Dodik.

U posljednjih desetak godina mi s HDZ-om nismo imali nijedan politički konflikt. Ako mi možemo tako, zašto ne bi mogli i Bošnjaci? Nemojte nam nametati rješenja, blokirati plinovod, blokirati aerodrom Trebinje za kojeg smo imali u proračunu Srbije rezervirano 56 milijuna eura i dosad je to moglo biti pri kraju. Kada sam na Predsjedništvu pitao zašto je to tako odgovoreno mi je da mi nisu dužni objasniti. Je li to politika? S tim politikama ćemo se sukobljavati, poručio je predsjednik Republike Srpske.

Dodik je izjavio i kako danas nije bilo govora u imenima u Vijeću ministara.

Nismo razgovarali o imenima. Slažem se s tim da predstavnik Hrvata bude kandidat za predsjedavajućeg Vijeća ministara i mi ćemo to podržati. O ostalim stvarima ćemo razgovarati. Republici Srpskoj po Ustavu pripadaju četiri mjesta u Vijeću ministara, rekao je.

4 komentara

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.