Sponzori u panici, prvi čovjek FIFA-e umanjuje značaj šokantne odluke: ‘Ma preživjet ćete…‘

Nakon što su katarske vlasti prisilile FIFA-u da zabrani alkohol na stadionima, brojni su sponzori izrazili zabrinutost u vezi svojih ugovora na Svjetskom nogometnom prvenstvu. Posebno je problematično pitanje pivovare Budweisera, Anheuser-Busch InBev, s kojom su potpisali ugovor u vrijednosti od 75 milijuna dolara.

– Mnogi su se partneri osjećali iznevjereni od strane FIFA-e na mnogo načina – poručio je predstavnik drugog velikog sponzora za Guardian. Potvrdili su da je bilo neformalnih razgovora o mogućim kršenjima ugovora koji zbog toga nastaju.

– Svatko ima problem u nekom obliku, a bilo je i puno pregrupiranja kako bismo razumjeli koje nam opcije preostaju – dodaju.

FIFA je u svom ranijem priopćenju potvrdila da se alkohol neće prodavati ni na stadionu ni oko njega, već samo na Festivalu navijača i drugim licenciranim mjestima.

– Nema utjecaja na prodaju Bud Zero (Budweiserovo bezalkoholno pivo, op.a.), koji će ostati dostupan na svim stadionima Svjetskog kupa u Kataru – naveli su. To ipak neće biti dovoljno dobra utjeha za ovu pivovaru pa se FIFA pribojava tužbe u slučaju da s Katrom ne uspije dogovoriti neku vrstu kompenzacije.

Predsjednik FIFA-e Gianni Infantino situaciju je usporedio sa svojim iskustvom u djetinjstvu kada su ga maltretirali jer je imao crvenu kosu, pjegice i bio imigrant iz Italije.

– Ako želite kritizirati, možete me razapeti. Ovdje sam zbog toga. Nemojte kritizirati Katar. Neka ljudi uživaju u ovom Svjetskom prvenstvu – poručio je nakon što je rekao da se Europljani trebaju ispričati zbog onog što su radili posljednjih 3 tisuće godina prije nego počnu davati moralne lekcije drugima.

– Mislim da će svatko preživjeti ako tri sata dnevno ne može popiti pivo – komentirao je Infantino.

Iako je Katar konzervativna muslimanska zemlja, organizatori su obećavali da će alkohol biti dostupan na utakmicama i u zonama za navijače i to uz razumnu cijenu. Sada je pak odlučeno da će alkohol na utakmicama biti ograničen na hotelske bokseve gdje je cijena najjeftinijih apartmana više od 170 tisuća kuna. Pivo će se moći kupiti i u fan zonama nakon 19 sati, ali po cijeni od stotinjak kuna za pola litre.

Prema informacijama New York Timesa, promjena je potekla od šeika Jassima bin Hamada bin Khalife al-Thanija – brata vladajućeg katarskog emira i najaktivnijeg kraljevskog člana. Na takav su se potez odlučili iz sigurnosnih razloga, iako se nagađa da je dodatni cilj osigurati da se navijači iz zemalja, koje nemaju kulturu ispijanja alkohola, na Svjetskom prvenstvu osjećaju ugodno. Riječ je, naime, o navijačima iz Azije i Zaljeva za koje vjeruju da će doći u velikom broju.

Organizatori su sve do nedavno govorili kako će nastojati zadovoljiti ukuse i zapadnih navijača i onih konzervativnijih.

– Kada je riječ o alkoholu, gostoprimstvo je dio naše kulture, čak i ako alkohol nije. Tako će biti na mjestima gdje će se okupljati navijači, ali ne otvoreno na ulicama – naglasila je glasnogovornica Vrhovnog odbora Fatma al- Nuaimi. Isto je potvrđivao i službeni vodič za navijače u kojem stoji da vlasnici ulaznicama imaju pristup Budweiser, Budweiser Zero i Coca-Cola proizvoda tri sata prije i jedan sat nakon utakmica.

Udruga nogometnih navijača je frustrirana i zabrinuta mogu li onda vjerovati da će Katar ispuniti svoja druga obećanja koja se odnose na smještaj, prijevoz ili kulturna pitanja.

– Neki navijači vole pivo na utakmici, a neki ne, ali pravi problem je zaokret u zadnji čas koji govori o širem problemu, a to je potpuni nedostatak komunikacije i jasnoće od strane organizacijskog odbora prema navijačima – poručili su.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.