Dodik: Rat u Ukrajini odgodio planove za odcjepljenje

Rat u Ukrajini i njegovi negativni učinci natjerali su čelnike bosanskih Srba da odgode planove za povlačenje svoje regije iz nacionalnih institucija BiH, izjavio je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

U prosincu je Narodna skupština Republike Srpske izglasala početak rada na prekidu veza s Oružanim snagama BiH, pravosuđem i poreznim sustavom, u neobvezujućem prijedlogu koji je trebao utrti put za secesiju.

Dodik – pokretačka snaga plana koji je izazvao najgoru političku krizu u BiH od kraja rata 1990-ih i pokrenuo sankcije protiv njega iz Londona i Washingtona te upozorenja iz EU – rekao je da će se on provesti do roka koji istječe ovog tjedna.

Ipak, promijenjeni politički uvjeti uzrokovani ratom u Ukrajini doveli su do kašnjenja, rekao je Dodik, čije planove podržava Moskva.

Secesionistički plan nije ukinut, samo je odgođen, rekao je Dodik tijekom sjednice NSRS-a koju je sazvao kako bi dobio potporu protiv uvođenja sankcija Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

Zato smo zaustavili realizaciju naših zaključaka koji se odnose na povlačenje državnih tijela, rekao je Dodik.

Dodik je rekao da Republika Srpska želi “održati neutralnost” kada je riječ o Rusiji i Ukrajini, te da je protiv sankcija protiv Rusije, ponavljajući stav njezine pokroviteljice Srbije, jedine europske zemlje koja je odbila uvesti sankcije.

1 komentar

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.