Drva i pelet preskupi: Građani hrle po klime i radijatore

Građani u Srpskoj uvelike se spremaju za predstojeću zimu, ali prošlogodišnji trend kupovine “smederevaca” ove sezone pao je u zaborav zbog poskupljenja drva pa su tako u prodavnicama najtraženije klime i norveški radijatori.

U prijedorskoj trgovini “Tehno lajn” za “Glas Srpske” su potvrdili da su građani počeli sa pripremama za sezonu grijanja.

Najviše se kupuju klime i norveški radijatori, a peći na drva, koje su mnogo poskupjele, traže tek rijetki, rekli su u ovoj prodavaonici.

Cijene klima i radijatora na struju, kako kažu, zavise od modela i marke.

Osnovni model inverter klime je oko 700 KM, a oko 200 KM je montaža, dok je za norveški radijator potrebno odvojiti od 315 KM pa naviše, rekli su ovoj radnji.

Dodali su da se i te kako osjeti kriza i pad kupovne moći građana.

Dosta se uzima na rate, a pogotovo tu uslugu traže umirovljenici, naveli su iz “Tehno lajna”.

Da se sve više građana planira grijati pomoću klime potvrđuju i u banjalučkoj prodavaonici “Zeus”.

Kupuje se sve, ali u principu najviše klime, čije se cijene u prosjeku kreću od 800 do 1.000 maraka, kazali su u ovoj radnji i dodali kako mnogi traže da kupuju na rate.

Kupci se odlučuju za klime jer je kažu sada isplativije grijati se na struju nego na drva.

Lani su bili aktuelni “smederevci”, a sada mnogi uz grijanje koje već imaju traže konvektore, rekli su u ovoj trgovini.

U jednoj derventskoj radnji kažu da su trenutno najtraženije toplotne pumpe koje rade na struju, kao i klima ali troše manje električne energije.

Dodali su da se osim toplotnih pumpi prodaju i “smederevci” ,”alfe” ali i klime inverter.

Cijene su veće nego lani, jer nam svaka tri mjeseca od dobavljača stižu novi cjenovnici, a nekada to bude i mjesečno. Kriza se zaista osjeti, a najviše se robe prodaje na rate, rekli su u ovoj derventskoj radnji.

Za sezonu grijanja pripremaju se i građani Prnjavora.

Kod nas se najviše traže klime inverter i “alfe” na čvrsto gorivo, a cijene su malo veće nego lani, kazala je trgovkinja u jednoj tamošnjoj prodavaonici.

U Udruženju građana “ToPeer” iz Doboja kažu da građani imaju veliki problem, jer su cijene ogrijeva veoma visoke.

Građani su praktično dovedeni u bezizlaznu situaciju pa se opredjeljuju za norveške radijatore i razmišljaju na taj način da će bar zagrijati jednu sobu u kojoj će biti, a ostalo i ne mora, kazali su u ovom udruženju i dodali da veoma mnogo građana u Doboju traži isključenje sa gradske toplovodne mreže.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.