Epidemija u FBiH: Prošle i pretprošle godine po 40 oboljelih od ospica, a ove 700

Epidemija ospica s područja Sarajevske županije, gdje se broj oboljelih mjeri u stotinama, proširila se i na druge gradove u BiH. U SŽ-u od ospica oboljele su 593 osobe, podaci su Zavoda za javno zdravstvo SŽ-a od 18. siječnja do 3. svibnja.

Epidemiolozi su u strahu da je ovo početak širenja zaraze te da se idućih dana može očekivati povećan broj oboljelih u svim gradovima, budući da je broj cijepljenih u padu. Na nekim područjima čak je ispod 50 posto!

Dvije epidemije
Budući da je riječ o zaraznoj bolesti s visokim stupnjem prijenosa, stručnjaci iz područja infektologije, na čelu s dr. Juricom Arapovićem, specijalistom infektologije Klinike za infektivne bolesti SKB-a Mostar, objavili su rad o ovoj temi.

Nakon rata u BiH javile su se dvije velike epidemije ospica (1997./99. i 2014./15.) s više od 10.000 prijavljenih slučajeva. U Federaciji BiH u prva četiri mjeseca 2019. prijavljeno je više od 700 slučajeva ospica, za razliku od samo 40 slučajeva prijavljenih u posljednje dvije godine (2017./18.), navodi se u istraživanju dr. Arapovića i suradnika objavljenom u The official blog of the Bosnian Journal of basic medical sciences.

Brojne studije pokazale su da je cijepljenje najbolja preventivna mjera koja može dovesti i do nestanka ospica kao bolesti ako cjepni obuhvat dosegne 95%. Iako obvezni cjepni program u FBiH slijedi preporuke SZO-a, suočeni smo sada s padom cijepnog obuhvata koji dovodi do epidemija ospica, ali i drugih bolesti koje se mogu spriječiti cijepljenjem.

Posljednjih nekoliko godina sva krivnja uglavnom je išla na teret anticijepnih pokreta, ali izgleda da oni nisu jedini koje treba kriviti. Nastojimo sagledati problem iz kuta medicine utemeljene na dokazima, s posebnim osvrtom na veliki broj slučajeva ospica prijavljenih u SŽ-u gdje je dokumentirana visoka stopa prijenosa ove bolesti, naveli su infektolozi.

U prva četiri mjeseca 2019. od 570 slučajeva osipca u SŽ-u, 527 (92,5%) bolesnika nije bilo cijepljeno, 14 (2,5%) ih je bilo djelomično cijepljeno, 3 (0,5%) potpuno cijepljeno, dok se u 26 (4,5%) bolesnika cjepni status nije mogao utvrditi. Od 96 (16,8%) hospitaliziranih slučajeva, 62 (64,6%) su bila djeca uzrasta do 6 godina, a zabilježen je i jedan smrtni ishod kod sedmomjesečnog dojenčeta, piše Večernji.ba.

Tko je kriv
Glavni problem za Institucije javnog zdravstva u FBiH je identificirati tko su glavni čimbenici u ovom problemu i gdje su mjesta na kojima lanac cjepnog programa puca.

Ovdje nastojimo objasniti na kojim se mjestima pojavljuju mogući problemi. Provodi li se zakon? Postoji li manjak edukacije među zdravstvenim radnicima? Jesu li napori javnog zdravstva da naglasi važnost cijepljenja dovoljno koordinirani? Postoji li manjak osnovnog znanja o cijepljenju u općoj populaciji FBiH? Mogu li lažne informacije s interneta i anticjepni pokret, koji jača na mlakim potezima vlasti, biti razlog za ovakve epidemije ospica u FBiH, pitaju se ovi stručnjaci.

Očigledno je da se epidemije ospica javljaju gotovo svakih 3 do 5 godina kao posljedica nakupljanja broja necijepljenih u populaciji, prvenstveno male djece. Ovakve situacije imitiraju epidemije ospica koje su se u Europi događale u eri prije cijepljenja.

Zbog svega bitno je razjasniti uloge i odgovornost svakog čimbenika u procesu cijepljenja da bi se spriječila sljedeća epidemija. Prema sadašnjim podacima, epidemija je počela i traje.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.