EU daje BiH dodatnih 2,2 milijuna eura za borbu protiv korupcije

Europska unija uložit će dodatnih 2,2 milijuna eura u sljedeće dvije godine u Bosni i Hercegovini kako bi se ojačali kapaciteti te zemlje za borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije, najavili su u četvrtak u Sarajevu dužnosnici delegacije EU-a u BiH i Francuske, države čiji će stručnjaci biti zaduženi za implementaciju projekta.  

Ključno pitanje

Zamjenik šefa delegacije EU-a u BiH Khaldoun Sinno podsjetio je kako je iz fondova Unije do sada uloženo oko 15 milijuna eura u projekte jačanja vladavine zakona, a dodatna 2,2 milijuna namijenjena su poboljšanju učinkovitosti istraga i kaznenog progona u predmetima teške korupcije i organiziranog kriminala kroz jaču suradnju unutar pravosudnog sustava.

“Ovo je ključno pitanje za napredak na putu ka članstvu u EU”, kazao je Sinno.

Projekt bi trebao osigurati bolju koordinaciju Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV), tužiteljstava sudova, ministarstva pravosuđa i agencija za provedbu zakona.

“Ne treba EU govoriti koliko je korupcija veliki problem u BiH. Nije nikakva tajna ni da je to prioritet ne samo u BiH nego u cijeloj regiji”, kazao je Sinno dodajući kako se više ne može tolerirati situacija u kojoj pripadnici organiziranih kriminalnih skupina odlično surađuju, a u pravosuđu takve suradnje uopće nema ili je na nezadovoljavajućoj razini.

Ključno očekivanje je da BiH dobije tužitelje koji će biti odlučni i potpuno neovisni te biti u stanju suočiti se s organiziranim kriminalom i korupcijom.

Projekt bi kroz dvije godine trebala implementirati francuska organizacija GIP, Justice Coopération Internationale, a francuska tužiteljica koja se specijalizirala za teški kriminal Isabelle Arnal kazala je kako će ona i njen tim sada izravno raditi s tužiteljima i sucima u BiH s ciljem jačanja interdisciplinarnog pristupa u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije kroz cijeli pravosudni lanac.

“Želimo biti što bliže stvarnosti”, kazala je francuska tužiteljica dodajući kako će posebna pozornost biti posvećena načinu pljenidbe nezakonito stečene imovine, bez čega ne može biti ni učinkovitih ishoda pravosudnih postupaka.

Obvezne istrage

Kao jednu od inovacija koje bi trebao uvesti u pravosudni sustav spomenula je mogućnost uvođenja obvezne istrage po svakoj prijavi kako bi se izbjegle mogućnost manipulacija.

Projekt će identificirati probleme i rezultirati prijedlozima za nove načine rada, pojasnila je francuska tužiteljica dodajući kako bi ishod toga morala biti bolje istrage koje će onda dati i bolje rezultate u sudskim postupcima.

Francuski veleposlanik u BiH Guillaume Rousson kazao je kako je sudjelovanje u ovom projektu dokaz nove angažiranije politike Pariza prema regiji.

Dodao je kako je njegova zemlja definitivno pojačala zanimanje za stanje ne samo u BiH nego i za cijeli zapadni Balkan, a dokaz tomu je nedavni summit regionalnih lidera održan u Berlinu po pokroviteljstvom francuskog  predsjednika Emmanuela Macrona i njemačke kancelarke Angele Merkel. (Hina)

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.