FADIL JE OPET HIT Na društvenim mrežama svi se samo bave uljem, nema ga više ni na platnu

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić opet je, po tko zna koji put, isprovocirao da javnost njegov lik i djelo procjenjuje iz više perspektiva na granicama genijalnog i ludog. Zadnji Fadilov biser izronio je iz nastupa u TV emisiji gdje je komentirao opće poskupljenje namirnica riječima: “Ako kupujete ulje, kupit ćete ga 37 posto manje. Kupit ćete manje litara za 37 posto. Umjesto 100 litara kupit ćete 63. Ako kupujete gorivo, dobit ćete ga 10 posto više”, objasnio je Novalić i šokirao.

.

Da ova izgovorena kalkulacija nije slučajnost ili lapsus koji se, u moru informacija, može dogoditi potvrđuje niz drugih sličnih ili gorih izjava. Premijer je jedno nespretno obrazloženje o standardu građana zaključio da se mnogi rasipaju uživajući u vinu i cigaretama.

Iako smo miljama udaljeno od bilo kakvih naznaka onoga što bi se zvalo Europska Unija, premijer Novalić je tvrdio da smo mi zapravo po nezaposlenosti ispred visokorangiranih članica poput Španjolske i Portugala: “BiH je prema nekim parametrima nezaposlenosti ispred pojedinih članica Europske unije poput Španjolske i Portugala.Mi imamo manju nezaposlenost od Španjolske i Grčke. To je činjenica”. Svoju prepoznatljivu odnarođenost je pokazivao u više navrata, pa je lopticu nezaposlenosti i loših primanja prebacio, naravno, na radnike tj. građane na primjeru jedne frizerke: “Ispričat ću vam slučaj jedne frizerke koja je tražila radnicu. Nazvala je 10 drugih frizerki koje su bile na zavodu za zapošljavanje i niti jedna nije htjela da radi. Dosta ljudi na zavodu ne traži uopće posao, nego želi ostvarit druga prava tipa zdravstvene zaštite”.

Premijer Vlade bi trebao upravljati ili barem biti upućen u resore koji su pod njegovom nadležnosti, ali i u rad ministara. Fadil Novalić prošle godine je dao nespretnu, ali iskrenu izjavu povodom radova na tunelu Vranduk koja je najbolja slika kako funkcionira njegovo upravljanje Federacijom: “Sinoć sam gledao na televiziji, treće otvaranje… Moram priznati da do sada nisam znao tu povijest. Jutros zovem ove svoje suradnike i pitam ih kako je bilo prošli put. Rekli su mi da su prethodno to bili predizborni skupovi, nije bilo građevinske niti urbanističke suglasnosti, niti je bilo potpisanog ugovora s izvođačima. Ovaj put smo stvarno provjerili, ono neće stati. Ovaj put je sve regularno, europske banke su provjerile sve natječaje. Meni je sad nezgodno, tek sam jutros to saznao da je do sada stvarno bilo tako, izbušili su tamo neku bušotinu i nazvali to početkom rada”.

Osim verbalno, Fadil Novalić, javnost je zabavljao i na druge načine. U vrijeme prvog naleta korone dok se čitav svijet borio kako što brže spriječiti virus i zaustaviti propadanje ekonomije, u svijet su poslane snimke našeg premijera koji se bezuspješno borio sa stavljanjem obične zaštitne maskice, prenosi Hercegovina.info.

Uz popratni accessoire poput maskica, internet je bio dodatno zabavljen prilikom nespretno zakopčanog sakoa, a mnogi su u tom kopčanju inspiraciju i poveznicu pronašli s Luis Vittonom.

Mimo folklora s vremena na vrijeme, treba napomenuti i da je premijer na optuženičkoj klupi zbog pljačkanja svog naroda i onih koji su ga birali. Fadil Novalić uz Jelku Milićević, Fahrudina Solaka i Fikreta Hodžića optužen je u kaznenom postupku u “Aferi respiratori” za nabavku 100 respiratora iz Kine u vrijednosti od 10,5 milijuna maraka te zaštitne opreme u vrijednosti od 2,9 milijuna maraka za potrebe borbe protiv koronavirusa u Federaciji BiH.

Sve to zajedno, traljavi folklor za javnost u kombinaciji s potencijalnim kriminalom, nikad nije zasmetao HDZ-u BiH – Fadilovom dugogodišnjem koalicijskom partneru koji uz pomoć njegove stranke SDA već godinama upravlja skoro svim bitnim strukturama u ovom entitetu.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.