FBiH: Proglašeno stanje ugrožene sigurnosti opskrbljivanja električnom energijom

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je, na današnjoj sjednici u Sarajevu, na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije donijela Odluku kojom se proglašava stanje ugrožene sigurnosti opskrbljivanja električnom energijom za 2024. godinu, uslijed ekstremnog porasta cijena i nedovoljne ponude električne energije na tržištu.

Vlada Federacije BiH će, u stanju ugrožene sigurnosti opskrbljivanja, propisati način i uvjete za formiranje i kontrolu cijena opskrbljivanja električnom energijom.

Kako je navedeno u obrazloženju, donošenjem današnje odluke stvara se pravna osnova da Vlada Federacije BiH postupi u skladu sa odredbama Zakona o električnoj energiji FBiH, odnosno u stanju ugrožene sigurnosti opskrbljivanja, može uvesti posebne mjere kojima će propisati način i uvjete za formiranje i kontrolu cijena opskrbljivanja električnom energijom.

Naime, prema analizi JP Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevo, u skladu sa trenutnim tržišnim uvjetima, prosječna cijena tržišnog opskrbljivanja električnom energijom za 2024. godinu bi iznosila 141,53 eura/MWh, tj. prosječno povećanje bi bilo u iznosu od 87 posto.

Bez primjene bilo kakvog vida ograničavanja cijena opskrbljivanja električnom energijom, preko 96 posto trenutnih kupaca električne energije na koje su se primjenjivane dosadašnje odluke o ograničavanju cijena, imalo bi povećanje cijene opskrbljivanja električnom energijom preko 60 posto.

S obzirom na to i današnja Odluka ima za cilj zaštititi kupce koji se električnom energijom opskrbljuju u okviru usluge tržišnog opskrbljivanja od ekstremnog povećanja cijena.

Ova odluka stupa na snagu danom donošenja, a objaviti će se u Službenim novinama Federacije BiH i sredstvima javnog informiranja, izvijestila je Vlada FBiH.

1 komentar

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.