FERK: Nismo dobili zahtjev za poskupljenja struje

U Regulatornom povjerenstvu za energiju Federacije BiH (FERK) nisu dobili nijedan zahtjev za promjenu cijene električne energije u kategoriji domaćinstva, potvrđeno je u četvrtak u sjedištu FERK-a u Mostaru tijekom susreta s novinarima.

U FERK-u su posebno komentirali najavljeno poskupljenje električne energije za gospodarstvenike u FBiH, prenosi Avaz.

Kako su kazali, jako su iznenađeni službenim cijenama sa HUDEX-a, mađarske burze, koja je u našem okruženju najrelevatnija. Praktično, na europskom tržištu se u odnosu na lani cijena električne energije udvostručila.

Očito je došlo do poremećaja cijena na tržištu električne energije. Ovo nije prvi put, ali ono što smo mi u FERK-u zapazili je to da ovaj poremećaj jako dugo traje. Mislim da u ovom trenutku ne postoji tijelo koje bi moglo dati odgovor na pitanje do kada će trajati ovaj poremećaj. Možda bi u sljedećoj godini trebalo doći do određenog pada, a što se tiče dvije naše elektroprivrede , nadati se da će sa svojim većinskim vlasnikom, Vladom Federacije BiH, naći određeni interes kako bi prema kupcima i na tržišnoj osnovi našli najbolje rješenje, kazala je Sanela Pokrajčić, predsjednica FERK-a.

Više je razloga, rečeno je, za takve cijene na tržištu, od globalnog cilja gašenja termoelektrana, uvođenja pristojbi na CO2 koje su u Europi jako visoke i koje iznose preko 60 eura po megavatsatu do sušnog razdoblja.

Pokrajčić je pojasnila da FERK nema nadležnost nad regulacijom tržišne cijene, jer je takva zakonska regulativa. Nadležnost, također, nema ni Državno povjerenstvo za energiju (DERK).

Jedino se Konkurencijsko vijeće može uključiti i to u slučaju kada je došlo do narušavanja konkurencije, ali u ovom slučaju toga nema.

Drastična povećanja može spriječiti jedino Vlada FBiH, kao većinski vlasnik i stoga su se uključili aktivno. Nadam se da će na toj trilateralnoj komunikaciji, Vlada-poslodavci-elektroprivrede naći zajednički jezik, navela je Pokrajčić.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.