[FOTO] Ankica Begić iz Posušja svojim tortama oduševljava i mlade i stare

Posušje je kroz povijest davalo različite umjetnike. Neki su svoj talent i umijeće izražavali kroz pjesme, neki kroz slike, a neki pak kroz kipove i skulpture. Tako je, sigurni smo i u drugim gradovima i općinama. No, ono što smo uspjeli pronaći u posuškom kraju, rijetko će se naći drugdje. Naime, gospođa Ankica Begić, Posušanka je koja svoj umjetnički talent izražava na tortama. Ako posjetite njen profil na facebooku zapitat ćete se pa zar je moguće da netko od torte napravi umjetničko djelo? I upravo smo se i mi zapitali isto te smo zbog toga kontaktirali Ankicu i kroz razgovor saznali neke detalje o njenom nevjerojatnom umjeću koje je, kako kaže, preraslo u obiteljski posao, a sve je krenulo sasvim slučajno…

Priča o tortama je krenula 2010. godine, govori nam Ankica koja je majka petero djece, kada sam kao žena majka morala odustati od posla u struci u jednoj firmi jer je bilo teško uskladiti majčinstvo i posao van kuće pošto je muž radio izvan općine Posušje. Kao svaka mama poželjela sam svojoj djeci napraviti najljepšu tortu za rođendan.

Ovaj čovjek zna čija na čijoj torti je bio ovaj lik.

Od te prve pa do danas prošlo je više od 12 godina, a broj torti koje je Ankica izradila broji se u tisućama. Inspiraciju i svo znanje pronašla je i još uvijek pronalazi na internetu.

U početku sam pravila torte za sve članove obitelji uživajući u samom procesu izrade koji je bio sa oskudnim alatima i pomagalima. Nakon nekoliko napravljenih torti pokazalo se zanimanje kupaca i uvelo me u ovaj svijet. Opet sam iskoristila prednost interneta i otvorila stranicu na facebooku gdje sam objavljivala svoje radove. – dodaje Ankica za posušje.info.

Sam start je naravno bio težak kao i u svemu, a danas s puno iskustva i „utakmica u rukama“ puno brže dolazi do rješenja koja su nekada zahtijevala mnogo više truda i vremena. Bilo je tako i torti koje nisu uspijevale ali danas se to ne događa.

U početku je to bilo puno teže, jedan od razloga je i što su djeca bila manja. Išla sam metodom pokušaja i pogrešaka i mislim da se tako najbolje nauči. Moram istaknuti da mi je puno pomogla jedna velika umjetnica Tina Dominović iz Brela i ovim putem se zahvaljujem .Djeca su sad veća, moj muž je u mirovini, otvorili smo Samostalnu obrtničku radnju „Maštaonica“, u tome imam njihovu veliku pomoć i potporu i puno mi je lakše i brže jer je preraslo u obiteljski posao.

U ovom poslu nema ništa „odoka“, sve se važe i piše. Estetika torte je prvo što će privući kupca, a da bi nekoga zadržali torta mora biti ukusna. Radim drugima ono što bi i ja jela i moja djeca. – govori Ankica koja za svaku tortu kaže kako je u nju utkana najčistija majčinska ljubav.

Zasigurno mogu reći da je od prve torte pa sve do danas u svaku uloženo osim truda i puno ljubavi. Sve mušterije gledam na poseban način i počašćena sam što sam dio njihovog slavlja, sreće i zadovoljstva. Na neki način sve torte imaju svoju priču, nedavno je to bila torta u obliku kutije duhana, pršuta, pravila sam i bakicu za njen devedeseti rođendan, sad upravo radim figurice divljih životinja. 

Baka je proslavila 90. rođendan.

Na pitanje vidi li se u izradi nekih drugih jela sa sličnim motivima kaže kako o tome nije razmišljala ali da je privlači kiparstvo. Nije ni čudo jer je njeno zanimanje nekako nalik kiparstvu samo što se njen kip vrlo rado i brzo pojede. Pitali smo je kakav je osjećaj da toliki trud i rad na kraju završi na tanjuru i slasno se pojede?

Moja najveća nagrada je oduševljenje dječice kad ugledaju tortu. Ja sam se maksimalno fokusirala na snage koje imam i usmjerila ih na konkretan i kreativan posao koji nam omogućuje i neophodnu materijalnu egzistenciju. Savjet za ljude koji su na početku bio bi taj da stjecanjem određenih vještina potrebno je dosta vremena i truda i istraživanja. To je nešto što svaki posao nosi sa sobom, potrebno je ostati dosljedan i ne izgorjeti u želji za brzim rezultatima.

Torte ove nevjerojatne umjetnice iz Posušja oduševljavaju toliko da ljudi vrlo lako prepoznaju osobu na torti i jasno mogu reći „pa čovječe, on je isti!“. Tako su đaci posuške Gimnazije profesoru pred mirovinu poklonili tortu s njegovim likom, a mnogi su bivši đaci oduševljeno prepoznali profesora koji pred pločom objašnjava gradivo iz kemije.

Profesor objašnjava kemiju. Oni kojima je predavao, lako će ga prepoznati.

Talent, znanje i umijeće definitivno su na strani gospođe Begić koja kaže kako nažalost nije imala vremena pokrenuti neku edukativnu radionicu vezanu za svoj posao ali je članica različitih grupa na društvenim mrežama gdje rado pomaže i savjetuje, odgovara na pitanja i nedoumice novih kolega, dekoratera, amatera i svih onih koji dijele istu strast, upozoravajući ih da se mogu zalijepiti baš kao i ona.

Stvorila su se već i neka prava, iskrena prijateljstva, velika podrška i ugodno druženje. – zaključuje na kraju Ankica.

Uživajte u fotografijama u galeriji ili posjetiti facebook stranicu Ankice Begić.

Posušje.info

3 komentara

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.