(FOTO &VIDEO) Strukovna škola Posušje prva u BiH izradila automobil na solarni pogon!

Školska godina se približava kraju, a u Srednjoj strukovnoj školi radi se više nego ikad. Marljivi đaci zajedno sa svojim mentoromima, prof. Ivicom Vranješom i prof. Slobodanom Miličevićem, finaliziraju prvi solarni automobil kojeg je izradila neka škola u Bosni i Hercegovini.

Jučer je upriličena probna vožnja ispred prostorija škole i nije bilo kraja oduševljenju, kako učenika tako i slučajnih prolaznika. Svi su u čudu gledali i sigurno razmišljali, je li takvo nešto moguće u Bosni i Hercegovini. Da, moguće je. Slike i video prikaz probne vožnje pravi su dokaz.

 

Automobil “Postruk” kako su ga nazvali, ima sve što je potrebno za postizanje brzine od skoro 40 kilometara na sat. Ono što ga čini posebnim je primjena znanja u praksi. Naime, prof. Vranješ i prof. Miličević  su koordinirali izradu, a učenici strukovne škole sastavljali i na kraju u stvarnost preveli automobil koji se kreće uz pomoć sunčeve energije. Osim što su uspjeli stvoriti jedan takav uređaj, mislili su i na prirodu. Ovakav automobil ne ispušta ni jednu jedinu štetnu tvar u okoliš.

“Ponosan sam na naše đake i naše djelatnike koji su sudjelovali u ovom projektu. Ovo je pokazatelj jedne dobre suradnje vodstva i djelatnika škole kao i naših učenika koji su pokazali izvanredne vještine u stvaranju ovog automobila” kazao je za naš portal, ravnatelj Srednje strukovne škole, prof. Mario Knezović.

Inače, Postruk je izrađen za natjecanje solarnih autmobila Soela kojeg organizira tehnička škola Sisak. Natjecanje se održava od 7. – 9. lipnja ove godine, a prijavljeno su 24 škole među kojima je i naša Srednja strukovna škola Posušje. Uz natjcanje, sudionici će međuostalim imati priliku čuti i predavanja renomiranih profesora s Instituta Ruđera Boškovića kao i drugih stručnjaka iz područja elektronike. Govorit će se o novim generacijama baterija za električne automobile te materijalima za svemirsku proizvodnju. Nadamo se da će naši učenici nova saznanja primijeniti i na nekim novim projektima te tako ostati u koraku s najmodernijim svjetskim školama.

Naša škola i ovim projektom pokazuje kako se uz dobru suradnju može napraviti puno toga. Puno je truda uloženo u ovakav projekt ali i puno ljubavi i strpljenja. Zato će Postruk ostati zapamćen kao prvo vozilo napravljeno rukama naših marljivh đaka kojima želimo puno sreće na natjecanju u Sisku.

posuski.info

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.