TAJNI MODEL KOJI DODIK ODBIJA NO JOŠ JE UVIJEK NA STOLU: BIH s jednim predsjednikom, građanskom vladom i tri nacionalne republike

Poznato je odavno jedno pravilo u politici. Sve informacije na svijetu znaju samo CIA i KGB. 90% znaju predsjednici SAD-a, Rusije i Kine. 80% znaju predsjednici suverenih država. 70% znaju predsjednici manje suverenih država. 50% znaju diplomati važnih država. 40% znaju agencije važnih zemalja,novinske. 30% znaju manje bitni mediji manje bitnih država. 20% zna visoka bogata klasa. 10% informacija zna obični narod u važnijim zemljama. 5% zna običan narod u nevažnim zemljama.

Vi koji ovo čitate spadate u ovih 5%.

Na rubu Daytona, u velikim centrima svijeta, već dulje vremena lobira se, mimo svih protokola i mimo svih ambasada u BIH za radikalan prijedlog preuređenja BIH koji bi znatno pomogao da BIH krene naprijed. I dao bi joj šansu. Procjena je da samo srpska strana ne pristaje na ovaj model dok bi ga hrvatska i bošnjačka strana prihvatile. Ono što je zanimljivo da je model lak za izvedb, jako perpesktivan i do u detalje isplaniran. Doslovce do novog identiteta BIH njene zastava, pa čak i novih BH auto tablica.

Okud mi to znamo?  Ne možemo vam reći.

 

Što je to Nova Federalna Republika BIH?

BIH procjenjuje se, ako ikada planira biti funkcionalna država ne može izgledati kao ozbiljna zemlja sa tri člana Predsjedništva. Stoga se predlaže potpuna minimalizacija uloge Predsjednika i pretvaranje države u federalnu zemlju s jakim Kancelarom i jakom državnom vladom.

Vlada države bila bi građanska i imala bi kao i sve druge zemlje svijeta 15,16,17 ministarstava. Oni bi se birali jednostavnom građanskom matematikom. 50% plus 1.

Nacionalna logika na državnoj razini ne bi postojala. Postojala bi samo programska logika.

Onaj tko dobije 50% imao bi vlast na razini države.

Konsocijacija koja danas postoji kroz institucije BIH zamjenila bi se teritorijalnim autonomijama. Tako  bi se pravilo B  – H – S koje se provlači kroz institucije dokunilo na državnoj razini.

Državni uposlenici u državnim institucijama na razini države ne bi bili zaštićeni doživotno na svojim radnim mjestima. Koalicija koja bi vladala državom mogla bi mijenjati tisuće uspolenih na državnom nivou.

Konstitutivnost koju je Ustavni sud BIH proglasio natkrovljujućim principom Ustava štitila bi se na srednjem nivou BIH. Federalnom. Kao federacija triju provincija BIH bi imala daleko manji državni aparat nego danas (14 federalnih jedinica)

Uštede se procjenjuju na oko 500 milijuna maraka godišnje.

Federalna Republika BIH postala bi suverena država. Dokinuo bi se OHR. U zamjenu za izglasavanje novog Ustava bila bi primljena u EU po posebnom ubrzanom režimu 2021 godine.

Problem su Srbi. Ne žele odustati od prava da na državnoj razini uvijek imaju zajamčenih trećinu ministara. Premda ovaj model u suštini odgovara i njima.

Kako? Lijepo.

Ratifikacijom RS-a skinula bi se stalna mrena nad njima. Oni i danas na razini države nemaju zastupljene one stranke koje su pobjedile u RS-u. No opet im nitko ništa ne može.

Ukratko BIH bi se pretvorila u neku vrstu balkanskog UK-a. Sa svojom Škotskom, Sj. Irskom i Engleskom.

Predsjednik države ne bi postojao onaj čovjek koji pobjedi u prvom krugu nego u drugom. I koji bi uz glasove morao donijeti i elektorsku pobjedu. Znači raspršenost glasova učinila bi ga pobjednikom. Ne bi postao Predsjednik samo na osnovu primjerice glasova iz Tuzle i Sarajeva. Morao bi imati više.

Ukoliko takav Predsjednik ne bi postojao trećinu mandata obavljao bi predsjednik svake Provincije. Dakle BIH ne bi imala trojno predsjedništvo nego jednog predsjednika.

 

Ovlasti

U ovako zamišljenoj BIH provincije bi imale ovlasti veće od kantona a slabije od entiteta, a u nekim sferama jače od današnjih entiteta. Državna vlada imala bi stvarnu političku odgovornost.

Nacionalno pitanje štitila bi srednja razina vlasti. Svaka od provincija mogla bi zaustaviti zakone državne vlade koje bi smatrala štetnim po svoj interes.

Tako bi BIH prodisala kao sustav.Na sva tri politička spektra došlo bi do pluralizma. Koaliranje na državnoj razini postalo bi lakše a nacionalizmi bi splasnuli.

Međunarodna grupa eksperata smatra da je ovo jedini mogući prelazni oblik iz trenutnog zamrznutog stanja.

O ovom modelu govorio je i Damir Nikšić , no nešto slično predlagali smo i mi.

Trenutno stanje u kojem se nalazi BIH je stanje zamrznute propasti. Oni koji su vodili ratove, i uzeli nam mladost danas nam ustrajanjem na ovom stanju uzimaju sadašnjost, a kako stvari stoje uzimaju i budućnost.

Mogu li Srbi shvatiti da je ovaj model i u njihovom interesu i u interesu mladih RS-a?

Simbolika

Zastava države BIH u budućnosti bi trebala biti kombinacija povijesne zastave Hercegovine (crveno bijele kose linije kao na grbu Bijeljine)  a nad njima bi trebao biti grb kralja Tvrtka I Kotromanića.

Auto tablice bi se promijenile tako da bi na njima bile  predstavljeni grbovi  povijesnih BIH regija koje ne bi bile podudarne s provincijama.

Zašto “Grupa” koja lobira ovaj model inzistira na tome da je jedino provediv?

Pogledajmo relano. Niti jedna strana u BIH danas nije u stanju ostvariti ono što obećava svojim biračima. Niti Bošnjaci mogu napraviti unitarnu zemlju, niti Hrvati treći entitet niti RS može otcijepiti Srpsku.

Što se dobija ovim modelom?

Svi u biti nešto dobijaju ali i nešto gube.

Bošnjaci na državnoj razini dobijaju model koji žele. Šansu za građanskom vladom. No u zamjenu za to pristaju na teritorijalnu autonomiju na srednjoj razini.

Hrvati se odriču zajamčene konsocijacije, sudjelovanja trajnog na državnoj razini u koju mogu ući tek u koaliciji s drugima, ali dobijaju teritorijalnu autonomiju i šansu za pluralizam.

Srbi, netko će reći ne dobijaju ništa. No dobijaju. RS u ovakvoj državi, koja donosi svoj novi Ustav kroz parlament ratificira svoje postojanje kroz demokratsku proceduru, i prestaje biti pod stalnim udarima kao glavni kočničar zemlje.

Lobistička grupa koja predlaže ovaj model svjesna je toga. Stoga žele da upravo RS predloži ovaj model. I zato joj treba jak lider  u RS-u koji bi ovo provukao.

Ironično ili ne, no svijet u idućem mandatu želi tri jaka lidera na čelu BIH koji će biti u stanju kroz parlament BIH provući ideju Federalne republike BIH s jakom građanskom vladom na čelu države.

Ironično ili ne, no oni koji su do sada bili favoriti međunarodne zajednice u BIH sada postaju problem. Stranci su shvatili da za provođenje istinske reforme na razini BIH u vlasti moraju imati autentične lidere s natpolovičnim većinama u svoja tri naroda.

Inače BIH čeka još jedan mandat vrtnje u krug, propadanja, iseljavanja i u konačnici socijalnog sloma. Upravo onog o čem govori ugledni analitičar Jasmin Mujanović.

Kako mi znamo za taj model?

Lijepo. Mi već godinama pišemo da je on jedini mogući izlaz iz ovog stanja koji nas jednako sve ubija. Pa su nas shodno tome kao izvorne predlagače istog nekoliko puta konzultirali.

Zašto ga objavljujemo? Zato što smatramo da bi sama javnost trebala vršiti pritiske na naše lidere da prihvate BIH uređenju na jako jednostavan način koji odgovara svima. Ovim modelom, naprosto svi dobijaju sve.

A oni koji su protiv njega samo su dio Političke ekonomije, kojoj je dobro. I koja ne želi svojim ljudima pružiti šansu da postanu dio EU, jeftine i funkcionalne države.

Sve ostalo, samo je mazanje očiju.

 

Poskok.info

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.