[FOTO] VUKOVARSKO SVJETLO“ U POSUŠJU

Posuška gradska sportska dvorana – večeras prepuna mladosti, zrelih ljudi, staraca te onih koji su prošli ratni put. Prepuna emocija, doživljaja, šoka i nevjerice zbog spoznaje što je jedan čovjek, ako ga tako možemo zvati, kadar učiniti drugome u ime nekakvih suludih i mračnih ciljeva. Jedan koji je do jučer živio s drugim u istoj ulici, išao s njime u školu, igrao nogomet. Najednom ga ubija.

Kazali smo jedan – drugome, a zapravo omjer je bio sljedeći: s jedne strane preko 60.000 dobro opremljenih agresora, s druge jedva 1.800 golorukih hrvatskih branitelja u trapericama i tenisicama. Ova šačica je puna tri mjeseca srcem branila grad kojega je dnevno ranjavalo i po 11.000 granata.
Večeras smo vidjeli branitelje, tada jedva mladiće, koji su prošli sve strahote pada jednoga grada. Grada koji će ostati upamćen kao grad heroj, grad koji se nije dao pokolebati, ali nažalost, danas je to grad koji se još bori sa svojim nemanima i grad čiji se toliki mučitelji još uvijek slobodno šeću.

Večeras smo imali čast upoznati dvojicu iznimnih junaka, gosp. Damira Plavšića i gosp. Damira Markuša Kutinu – heroje u ratu i heroje u miru. Heroje koji ne daju zaboravu da otme patnje i strahote koje je Vukovar proživio. Vjerujemo kako bi oni sami, barem ponekad, voljeli zaboraviti svu osobnu kalvariju kroz koju su prošli, iz očiju izbrisati krvave slike, zaboraviti zvuk pucnjeva i granata, zaboraviti bol koju u leđima izaziva tvrda i prljava čizma pijanoga razbojnika te trajno izbrisati ožiljke od metaka, ali oni se ne daju. Oni govore, pronose među Hrvatima „Vukovarsko svjetlo“ ne dajući da hrabri junaci postanu samo dio prošlosti, samo mučna statistika.

To „Vukovarsko svjetlo“ večeras je od gosp. Plavšića prvi preuzeo Načelnik općine Posušje, gosp. Branko Bago te predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata koji su potom prenijeli plamen gledateljima. Stojeći jedan pored drugoga, sa svakom novom upaljenom svijećom razbijao se mrak i širila svjetlost, a ona je uvijek znak pobjede.

Zbog njih smo danas vidjeli posušku djecu kako sudjeluju u ovoj predstavi, utjelovljujući neku drugu djecu koja su se nekad davno veselo igrala na vukovarskim ulicama. Djecu koja su morala prebrzo odrasti u smradu i hladnoći podrumskih prostorija u kojima su čuvali goli život, djecu kojoj agresorski metak ili granata nisu dopustili da ikada odrastu. U Vukovaru je poginulo 86-ero djece, najmlađa žrtva imala je svega 6 mjeseci – zvao se Ivan.

Ovoj dvojici vukovarskih heroja posebno se zahvalio Načelnik općine Posušje, gosp. Branko Bago naglasivši važnost ovakvih događanja. Kazao je kako zajednički moramo čuvati uspomenu na naše branitelje te prenositi važnost Domovinskog rata i žrtve branitelja na mlađe naraštaje.

U Općini Posušje intenzivno se radi na uključenosti naših mladih u događanja posvećena Domovinskome ratu, a naša djeca daju velik obol događanjima poput večerašnjeg ili pak Dana branitelja naše općine koji se tradicionalno održava 30. svibnja, na Dan svehrvatske državnosti, a Načelnik Bago iskoristio je priliku i pozvao sve okupljene da se i ove godine pridruže obilježavanju toga dana – svetom misom u posuškoj župnoj crkvi, svečanim mimohodom gradskim ulicama te ostalim prigodnim programom na Trgu hrvatskih branitelja u Posušju.

Teško je pronaći riječi kojima bi se mogla prenijeti i dočarati atmosfera s večerašnjeg događaja te nam preostaje samo zahvaliti se svima koji su sudjelovali u ovom iznimnom događaju, stojeći zagrljeni pred kraj spektakla, pjevajući „Lijepa li si“.
Hvala svim našim kulturno- umjetničkim društvima, muškim klapama Grgi i Zvizdanu, guslaru Josipu Begiću, OGŠ Posušje, sportskim klubovima, školama i udrugama mladih, a posebno udrugama proisteklim iz Domovinskog rata općine Posušje.
Hvala vam na ovoj iznimnoj večeri.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.