Svakodnevno ispijanje kave i alkohola moglo bi vam pomoći da živite dulje

AKO osjećate krivnju zbog ispijene šalice kave ili koje kapljice alkohola, za to nema razloga, ako je vjerovati znanstvenicima s kalifornijskog Sveučilišta Irvine koji su došli do zaključka da te dvije stvari mogu pomoći da živite dulje.

Naime, u okviru istraživanja, znanstvenici su promatrali navike 1600 osoba i došli do zaključka da oni koji piju umjerene količine alkohola ili kave žive dulje od onih koji apstiniraju.

“Nemam za to objašnjenje, ali čvrsto vjerujem da umjereno pijenje utječe na dugovječnost”, izjavila je na konferenciji za medije dr. Claudia Kawas koja je vodila istraživanje.

Ključ je, naravno, u umjerenosti. Oni koji su u sklopu istraživanja pili dvije čaše vina ili piva u danu, smanjili su šanse od rane smrti za 18 posto. Dvije čaše kave u danu smanjile su šanse za deset posto.

U fokusu ovog istraživanja, koje se provodi od 2013. godine, bile su osobe starije od 90 godina jer su znanstvenici htjeli dokučiti koji faktori utječu na dugovječnost. 

Pozitivan učinak na zdravlje, osim umjerenog pijenja alkohola i kave, imala je i redovita tjelovježba te bavljenje hobijima.

Osobe koje se bave hobijem dva sata u danu imaju 21 posto manje šanse od prerane smrti, dok su je one koje su se bavile tjelesnom aktivnošću 15 do 45 minuta u danu smanjile za 11 posto. 

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.