Gianni Infantino po treći put izabran za predsjednika FIFA-e

Švicarsko-italijanski biznismen Gianni Infantino danas je na Kongresu Međunarodne nogometne federacije (FIFA) u Kigaliju potvrđen kao jedini kandidat za novi mandat na čelu FIFA-e do 2027.

Pedesetdvogodišnji Infatino, koji je na kongresu svjetske federacije po treći put izabran na mjesto predsjednika, započet će svoj drugi puni mandat.

Glasanje je proteklo u BK Areni u glavnom gradu Ruande uz pljesak. Izaslanici su pljeskom pokazali slaganje sa izborom Infantina, koji je bio jedini kandidat.

-Svi vi koji me volite, svi koji me mrzite, znam da ih ima, sve vas volim –  citirala je Infantina njemačka novinska agencija DPA odmah nakon izbora.

Glavna tajnica FIFA-e Fatma Samoura brzo je odgovorila: “Volimo te, predsjedniče.”

Infantino, koji uživa snažnu podršku većine od 211 članica unatoč sporu s nekim europskim savezima, uključujući Njemačku, Švedsku i Norvešku, također je najavio da će nastaviti naporno raditi “kako bi ujedinio svijet nogometa”.

Pod njegovim vodstvom FIFA je  postigla veliki ekonomski uspjeh otkako je Infantino početkom 2016. godine preuzeo mandat od skandalima opterećenog Josepha Blattera.

Do 2026. FIFA očekuje prihode od najmanje 11 milijardi američkih dolara (10,37 milijardi eura), a većina novca ide savezima.

– FIFA-in novac je vaš novac – ponovio je Infantino nekoliko puta na Kongresu.

Neposredno prije izbora osvrnuo se i na vlastite zasluge.

-Kad bi poduzetnik najavio sedmerostruko povećanje dividende, držali bi ga zauvijek, onda to ne bi bio samo četverogodišnji mandat – kazao je Infantino. 

Prije nego što je prešao u FIFA-u, Infantino je bio glavni tajnik Europske nogometne federacije (UEFA). Nakon što je 2016. zamijenio Blattera, u ljeto 2019. izabran je za svoj prvi puni mandat. Budući da se prve gotovo tri i po godine ne računaju, Infantino može biti ponovno izabran 2027. na još četiri godine.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.