ŽZH: Zašto ministrica Mikulić nije donijela novi kalendar rada škola?

Štrajk u srednjim školama ŽZH okončan je prije mjesec dana, ali ministrica Mikulić još uvijek nije donijela službeni kalendar završetka nastavne godine, čak ni za maturante. Također nije predložila redefinirani plan izvedbe nastavnog plana i programa.


Ministrica je održala sastanke s ravnateljima i koordinatorima za državnu maturu koju polaže značajan broj naših učenika u RH te ih usmeno informirala kako će nastava maturantima završiti 23. svibnja, onako kako je predložila po završetku štrajka, oglušivši se na raniji zahtjev roditelja da preispita ispravnost takve odluke. Pravdala se kako je Pravilnikom o kalendaru rada srednjih škola za završne razrede predviđeno 160 nastavnih dana (članak 4., stavak 1.), ne navodeći kako joj kao ministrici stavak 2. istoga članka, te članak 8. spomenutog Pravilnika omogućavaju odstupanje od navedenih rokova i planiranih nastavnih dana. Čak i uz ova produžena tri dana norma od 160 nastavnih dana neće biti ispunjena pa se nameće veliko, veliko pitanje što se ovime postiže?!


Kakve su neizbježne posljedice ukoliko ministrica bude inzistirala na odluci da maturanti pohađaju nastavu do 23. svibnja? Obvezni (zakonski) žalbeni rok po zaključenju ocjena i održavanju razrednih vijeća je 24 sata, što znači da škole s postupkom ispisa svjedodžbi ne mogu početi prije 25. svibnja, a upravo taj datum označen je kao KRAJNJI ROK kada već trebaju biti dostavljene u NCVVO. U protivnom, prekorači li se taj rok, naši maturanti neće moći pristupiti polaganju ispita državne mature u RH! Pa eto, slijedom ranije iznesenoga – već danas jasno je kako maturanti iz ŽZH neće polagati državnu maturu u Hrvatskoj, niti će ove akademske godine tamo studirati!


Sve da škole postupe mimo odluke ministrice i završe s maturantima 19. svibnja, i dalje ostaje ista prepreka – svjedodžbe se ne mogu ispisati prije 25. svibnja. U protivnom bi svaka ranije ispisana svjedodžba bila nezakonita, a podsjetit ćemo da moraju proći postupak nostrifikacije (priznavanja) u RH. Ne vjerujemo da itko želi preuzeti odgovornost za možebitne posljedice po ovakvom postupku i tako ugroziti akademski status maturanata.


Ministrica je i prošle školske godine nastavu maturantima produžila za cijeli jedan dan! Jedan dan i bezbroj problema jer dogodilo se ovo na što upozoravamo za ovu školsku godinu. Skupini maturanata (među njima bila je i gimnazijalka učenica generacije) svjedodžbe nisu stigle na vrijeme u Zagreb i samo zahvaljujući velikom angažmanu nekih pojedinaca (a ne ministrice!) slučaj je sretno riješen. Hoćemo li i ove godine potezati veze i poznanstva ili ćemo normalno, bez stresa dovesti maturante do kraja? Uostalom, hoće li nam u NCVOO-u dvije godine zaredom izlaziti u susret?


Istina, pohvalila se ministrica na jednom od sastanaka kako „radi na tome“ da u NCVVO-u imaju razumijevanja za situaciju u našoj županiji, ali još uvijek samo stoji ista informacija – „radi na tome“.


Nakon svega navedenoga javno pozivamo ministricu da konačno donese nastavni kalendar te pojasni na koji način će maturanti na vrijeme završiti proces prijave u NCVVO sustav. Ukoliko je ovo odugovlačenje način da „kazni“ profesore i roditelje koji su nas podržali u štrajku, pozivamo ministricu da nastavi, ali izostavi maturante iz svoga plana! Kakva je to satisfakcija – cijelu jednu generaciju spriječiti u polaganju državne mature?!, stoji u priopćenju Predsjedništva Nezavisnog Sindikata uposlenih u srednjim školama ŽZH.

6 komentara

  • Ahaha, licemjerja i lažne brige, a 5 tjedana štrajkali. Djecu za taoce držali kako bi smijenili ministricu da bi neki ljudi iz sindikata profitirali. Prozirno, brale skroz!

  • Sta sad hoce? Uzeli plaću ko da su radili, pa sad ne bi nadoknadili ni pola. Neradnika, a glume da ih je briga za dicu. Pokazali ste pravo lice.

  • ne s….. ! Sram vas bilo u školi! Da djeci pr3nosite znanje, ne bi se imali kad blamirqti po portalima….fuj
    od Jasne Petric i sve po redu!

  • Ovo je sve otišlo u neku stvar. Dica najmanje važna, koriste se za ostvarivanje nečijih ciljeva, a narod ko ovce. Sramota vas može biti što djeci uskraćujete pravo na nastavu da bi prljavim igrama doveli novu ministricu.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.