Gnojidba maslina organskim gnojivima

Optimalno vrijeme gnojidbe maslina organskim gnojivima je kraj jeseni. Ako ste to propustili onda se gnojidba obavlja u siječnju ili najkasnije tijekom veljače. To je posebno bitno želimo li osigurati redovit i koliko-toliko normalan urod. Za gnojidbu maslina na području Hercegovine, najviše se koristi organsko peletirano gnojivo pod nazivom B-Olivo.

U narednih desetak dana meteorolozi za područje Hercegovine predviđaju suho i toplije vrijeme koje će mnogi maslinari iskoristiti za gnojidbu maslina. Redovita gnojidba maslina organskim gnojivima je vrlo važna u popravljanju plodnosti i sastava tla.

B-Olivo – namjensko organsko gnojivo za masline koje se najviše koristi na hercegovačkom području

Osim hranjivih elemenata, gnojivom se unosi organska tvar koja povećava sadržaj humusa, popravlja strukturu tla i povoljno utječe na mikrobiološku aktivnost. Obzirom da se trenutno na području Hercegovine nalazi nekoliko stotina hektara pod nasadima maslina, koji su uglavnom podignuti na skeletnim tlima, istim je potrebno dodati organsko gnojivo.

Bez obzira radi li se o mladim nasadima ili o onima koji su u rodu, organska komponenta je jako bitna. Maslina je trajna drvenasta kultura, koja ima visoke potrebe za hranjivima kroz cijeli vegetacijski ciklus. U kontekstu potrebe za hranjivima potrebno je poznavati optimalne količine hranjiva u listu, dinamiku usvajanja kroz vegetacijski ciklus te potrebne količine hranjiva za određeni urod ploda masline.

Za gnojidbu maslina koristite B-Olivo

Za gnojidbu maslina posebno su prikladna namjenska organska gnojiva na koje maslina pozitivno reagira. Jedno takvo gnojivo je B-OLIVO. Osim B-oliva preporučuje se primjena i drugih organskih gnojiva koja su bogata osnovnim hranjivima. Poznato je da dobra opskrbljenost maslina dušikom početkom proljeća jamči opstanak većine zametnutih plodova i njihovo smanjeno opadanje.

Više o dostupnim sortama sjemenskog krumpira pročitajte klikom na fotografiju…

U rodnim maslinicima gnojiva se primjenjuju po cijeloj površini nasada. Samo u nasadima rijetkog sklopa ili ako se radi o pojedinačnim stablima, gnojidba se radi u zonu oko stabala, nešto širu od krošnje.

B-OLIVO je 100% organsko gnojivo s poboljšanim načinom otpuštanjem dušika. Osim osnovnih hranjiva kojih je po 3 %, ovo je gnojivo naročito bogato organskim ugljikom (42%).Organsko gnojivo B-OLIVO je optimalno za gnojidbu maslina zahvaljujući i dodatku bora. Bor je mikrohranjivo neophodno za vegetativni razvoj, koji potiče sintezu nukleinskih kiselina i klorofila. Glavna funkcija bora vezana je za oplodnju (bor pomaže pri oplodnji) i njegovom se primjenom povećava postotak oplođenih cvjetova.

To je posebno bitno kod sorte Oblica koja je i najzastupljenija u hercegovačkim maslenicima. Doza primjene ovog gnojiva ovisi o starosti nasada tako npr. za mlade nasade u rodu, B-olivo se koristi u dozi 3-5 kg/biljci odnosno 60-80 kg/dulumu.Preporuka je da potrebnu količinu gnojiva za vaš maslenik primijenite što ranije, a nakon razbacivanja, gnojivo unesite u tlo frezanjem ili plitkim oranjem.

Puno više informacija o primjeni gnojiva B-Olivo ali i drugih gnojiva doznajte od Sjemenarnine Agro Podrške na broj 063/700-700.

Potražite u Sjemenarni i u svim bolje opskrbljenim trgovinama u BiH

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.