GRUDE Počela ispitivanja najveće solarne elektrane dosada izgrađene u BiH

Predstavnici norveške kompanije za obnovljive izvore energije Greenstat i kompanije GP Toming iz Gruda obilježili su ovoga tjedna početak faze ispitivanja solarne elektrane Petnjik na području Gruda koja je prva Greenstatova solarna elektrana u Bosni i Hercegovini.

Cijeli solarni park je sada instaliran, uključujući solarne panele, invertere i električnu opremu i priključak na trafostanicu i mrežu. Period izgradnje je protekao prema planu zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu GP Tominga u izgradnji velikih solarnih elektrana, piše Fena.

Sada će uslijediti testni period prije konačnog odobrenja elektroprijenosa, što će biti postignuto kada se dokumentira da elektrana isporučuje struju prema specifikaciji. Električna energija proizvedena tijekom testnog perioda dat će kompaniji prve prihode u rujnu.

Solarna PV elektrana Petnjik, sa instaliranom snagom od 45 MWp i procijenjenom proizvodnjom od 64 GWh, najveća je solarna elektrana do sada izgrađena u Bosni i Hercegovini. Projekt je rezultat suradnje između GP Toming iz Bosne i Hercegovine i Greenstata iz Norveške.

Fena

“Ovaj značajni projekt će konkretno doprinijeti povećanju udjela obnovljive energije u opskrbi energijom u jugoistočnoj Europi i predstavlja značajan korak ka zelenijoj i klimatski prihvatljivijoj budućnosti za Bosnu i Hercegovinu”, navode iz norveškog Greenstata.

Ceremonija u Grudama je imala dodatnu svečanu notu jer su joj prisustvovali predstavnici ambasada Bosne i Hercegovine i Norveške.

Predstavnici Greenstata su tijekom posjete Bosni i Hercegovini zajedno s predstavnicima Norveško-bosanskohercegovačke privredne komore (NBHK) održali i sastanak u Konjicu s predstavnicima lokalne zajednice.

Sastanak je organizirala Ambasada Bosne i Hercegovine u Norveškoj, kako bi se sagledavale mogućnosti da Greenstat zajedno s lokalnom poslovnom zajednicom i općinom pomogne razvoj energetskih projekata u općini Konjic.

Na sastanku je bilo riječi o konkretnim projektima koje razmatraju općina Konjic i poslovna zajednica, gdje su zainteresirani za suradnju sa stranim kompanijama koje imaju neophodnu stručnost i iskustvo u razvijanju projekta zelene energije.

Kako je navedeno nakon sastanka, ova općina želi postati najzelenija općina u Bosni i Hercegovini i nadaju se konstruktivnoj suradnji sa Greenstatom u tom smislu.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.