Hercegovačko smilje zarasta u korov

Iako je izvoz eteričnih ulja, parfemskih i toaletnih proizvoda iz BiH ove godine nešto veći nego lani, proizvođači ističu da je tržište prezasićeno pa mnogi odustaju od uzgoja, a nekada prostrana polja pod smiljem danas zarastaju u korov.

Nakon euforije za smiljem, koja je vladala prije nekoliko godina, potražnja je polako počela da jenjava, a završni udarac uzgoju ove biljke u Hercegovini zadala je pandemija virusa korona.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, od siječnja do lipnja ove godine izvoz u oblasti eteričnih ulja, parfimerijskih i toaletnih proizvoda iznosio je oko 24 milijuna KM, što je za šest milijuna maraka više nego u istom periodu prošle godine.

“U prvoj polovini godine uvezeno je tih proizvoda u vrijednosti većoj od 184 milijuna maraka, što je za oko 18 milijuna više nego lani”,  izračunali su statističari.

Vlasnik destilerije “Anđelić” Radovan Anđelić iz Trebinja kazao je za “Glas Srpske” da je interesiranje za druga eterična ulja uglavnom isto, ali da je “smiljomanija” nažalost završena priča.

“Dogodila se hiperprodukcija smilja, naročito u zapadnoj Hercegovini, u kojoj se proizvodila količina koja može da namiri trećinu svjetskih potreba”, kazao je Anđelić, koji pretpostavlja da u zapadnoj Hercegovini ima nekoliko tona ulja smilja koje stoji u skladištima.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.