Hoće li cijepljenje protiv korone biti obavezno u FBiH?

Mnoge države su pred izazovom trebaju li građane zakonski obvezati na cijepljenje protiv korone ili ne, što je tema razgovora i zdravstvenih vlasti u BiH.

Kako doznaje Klix, opcija obaveznog cijepljenja, barem u Federaciji BiH, trenutno nije isključena.

Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva proteklih dana uvelike radi na programu imunizacije, govori pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez.

Kako kaže, formirane su skupine stručnjaka koji intenzivno razgovaraju o pripremi stanovništva na cijepljenje, prioritetnim skupinama koje će primiti cjepivo, ali i potrebama formiranja hladnog lanca, ukoliko se odluči da na tržište BiH stiže Pfizerovo cjepivo koja se mora skladištiti na -70 stupnjeva Celzijevih.

Koje cjepivo je najvjerojatnija opcija za BiH Čerkez ne želi govoriti u ovom trenutku, sve dok nadležne europske institucije, ali i Agencija za lijekove BiH, ne odobre određeno cjepivo. U svakom slučaju, vrijedi naglasiti kako je vrlo izvjesno da to neće biti cjepivo samo jednog proizvođača.

Mnoge zemlje diskutiraju o tome hoće li cjepivo biti obavezno ili ne. Australija neće dozvoliti putovanja svojim zrakoplovima za necijepljenje putnike. Mnoge zemlje će možda zabraniti ulazak ljudima koji nisu cijepljeni. I mi trebamo razmotriti ovaj problem i iznaći najbolje rješenje. Puno je mogućnosti i treba nam više rješenja, od obaveznog cijepljenja, do toga da građani snose troškove liječenja, pa i do toga da građani neće moći putovati ukoliko se ne cijepe. Ne bi trebalo isključiti nijednu opciju, a sve će biti donesene na osnovu stručnih mišljenja, isto kao što će biti odlučeno koje cjepivo će dobiti dozvolu za upotrebu na tržištu BiH, kazao je Čerkez za Klix.

Prema trenutnom planu cijepljenja u FBiH, najviši prioritet će biti da svoje doze dobiju zdravstveni radnici, treća dob i kronični bolesnici. Prema planu nabavke cjepiva putem COVAX mehanizma, Federacija BiH će u prvom krugu cijepljenja stanovništva dobiti 800.000 doza.

Čerkez za Klix pojašnjava kako će se nakon toga proširiti nabavka za 30 posto, a potom za 50 posto stanovništva. Međutim, ne može se očekivati da će se u 2021. godini uspjeti cijepiti 70 posto populacije u FBiH, koliko je potrebno za stjecanje kolektivnog imuniteta.

Podsjetimo da je Republika Srpska potpisala predugovor s Rusijom za nabavku 1.200.000 cjepiva protiv koronavirusa, što znači da će svaki stanovnik RS-a dobiti svoju dozu. Kako je istaknuo član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, RS neće oklijevati da nabavi cjepivo iz neke druge države, ukoliko se pojavi na tržištu prije ruske.

U svakom slučaju, prema najavama vlasti, jasno je da bi kolektivni imunitet dosta prije moglo steći stanovništvo RS-a, nego FBiH.

Kada je riječ o zemljama regije, Hrvatska u prvom valu planira nabavku cjepiva za polovinu stanovništva. Nije poznato koliko točno doza će dobiti građani Srbije, osim što srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić najavljuje da će pokušati do kraja ove godine nabaviti 500.000 ili milijun doza.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.