Težu sliku zbog korone imaju i djeca: Javljaju se upale više organa

Iako djeca zarazu koronavirusom prolaze uglavnom sa blagim simptomima ili bez njih, ona zbog jake imunološke reakcije mogu pretrpjeti štetu na više organa, pa i na srcu, izjavili su slovenski liječnici koji su se posljednjih dana susreli sa više takvih slučajeva. Izvor: pixabay.com

Pedijatrica Tina Plankar Srovin iz Univerzitetskog kliničkog centra Ljubljana rekla je novinarima da su prošlog tjedna u ovu zdravstvenu ustanovu primili šestoro djece koja su imala upalu više organa.

Prema ocjeni liječnika, to je bila posljedica jake imunološke reakcije njihovog organizma nakon što su dva do četiri tjedna prije toga bili zaraženi virusom korona, a onda ga preboljeli.

“Kovid 19 kod djece se odvija u blažem obliku, ali bolest može imati teške posljedice”, upozorila je Srovinova.

Do sada su u toj bolnici imali 40 djece oboljele od korona virusa, a u posljednjem tjednu su zabilježili više slučajeva djece sa “multiorganskim upalnim sindromom” povezanim sa prvobitnom infekcijom korona virusom, prenosi Hina.

Kod sve djece koja su primljena u bolnicu prošlog tjedna s tim simptomima primjetno je da je došlo do štetnih posljedica za srčani mišić, zato dobijaju jake lijekove protiv upale, a u liječenju, osim pedijatara, učestvuju kardiolozi i reumatolozi.

Slovenski pedijatri napominju da su pojave sličnih simptoma kod djece oboljele od kovida 19 prvi put zabilježene u Velikoj Britaniji prije više mjeseci.

Iz ljubljanskog UKC-a potvrdili su da su u prvom epidemijskom valu imali na liječenju samo četvoro djece zaražene virusom korona, ali je bila riječ o lakšim slučajevima, dok je u drugom, jesenjem valu epidemije do sada u toj bolnici liječeno 43 djece.

Od teškog oblika kovida 19 oboljelo je dvoje djece, oboje sa prethodno potvrđenom osnovnom bolešću, ali nijednom od njih nije trebao respirator, saopćeno je iz ljubljanskog UKC-a.

U Sloveniji je u posljednja 24 sata od posljedica zaraze virusom korona umrlo 46 osoba, dok je od testiranog 7.391 uzorka registrirano 1.767 novih slučajeva infekcije. 

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.