Hoće li doći do poskupljenja struje u BiH?

Svjetski dan potrošača korisnici Elektroprivrede BiH dočekuju u neznanju – hoće li doći do poskupljenja električne energije? Ovo javno poduzeće nije jasno preciziralo kada bi i koliko mogla struja poskupjeti.

No Plan uspješnog poslovanja Elektroprivrede BiH, za sljedeće 3 godine predviđa promjenu cijene. Po kojem osnovu, još se konkretno ne zna, ali ukoliko je suditi po rekordnim gubitcima Elektroprivrede BiH iz prethodne godine, dugovi se moraju vratiti, ali na uštrb građana, javlja BHRT.

Životni standard sve lošiji, plaće iste, a rashodi očito nikada veći.

Pozitivno poslovanje

Elektroprivreda BiH kaže da mora uspostaviti pozitivno poslovanje, a kako dalje navode u Planu poslovanja, jedini preduvjet za to, jeste povećanje cijene struje. Gubici iz prethodne godine prešli su čak 140 milijuna maraka, koje će prema svemu sudeći vratiti građani, javlja BHRT.

Konkretna cijena kao ni datum poskupljenja nisu navedeni, ali postoji pretpostavka da bi moglo doći povećanja cijene za 10 posto od 1. lipnja. Iz Elektroprivrede nisu konkretni.

Sanel Buljubašić, v. d. direktora EPBiH, navodi: ”Mi još uvijek nismo donijeli konačnu odluku, ali loše je interpretirano poskupljenje, iz konteksta Plana izvučeno. Mi razmatramo model blok tarifa, da kažem, nešto slično kao u RS”.

Vedran Lakić, ministar energije, rudarstva i industrije FBiH, dodaje: ”Apsolutno netačna informacija, interpretirana u medijima da će na onaj ili ovaj način doći do poskupljenja struje. Jednostavno se radi o metodama uštede energije za naredni period”.

Kome će poskupiti struja?

Kako su dalje pojasnili, građanima koji troše do 300 kilovata el. energije ne bi trebalo doći do poskupljenja struje. No Plan pozitivnog poslovanja koncipiran je tako da predviđa povećanje cijene korisnicima koji se opskrbljuju u okviru javne usluge, uključujući domaćinstva.

To je većina kupaca na niskom naponu, odnosno većinom javnoj opskrbi, odnosno domaćinstva koja je prvenstveno na EP BiH, dakle nisu izabrali posebne i druge trgovce koji postoje.

Nihad Harbaš, stručnjak u oblasti energetike, dodaje: ”Iz Elektroprivrede BiH rekli su da je krajnja odluka o promjeni cijene u nadležnosti federalne regulatorne komisije za energiju. No u FERK-u pojašnjavaju da do sada nisu zaprimili zahtjev od EP za promjenu cijene struje”.

Sa druge strane, Vlada Republike Srpske jasnog stava. Do poskupljenja struje u ovoj godini neće doći. Ali neće biti ni povrata novca građanima, ni tužbi, zbog spornih tarifnih blokova.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.