Maloljetnik iz Hercegovine napravio nacrt škole, popisao mrtve i ranjene

Maloljetnik iz Bileće R.T. (17), koji je uhićen zbog sumnje da je počinio kazneno djelo terorizma, nacrtao je plan napada na Centar srednjih škola u Trebinju, popisujući mrtve i ranjene, kao i satnicu kada će započeti napad, te da će sve okončati samoubojstvom, ekskluzivno saznaje ATV.

Čitav plan napada maloljetnik je prikazao prilikom live chata na “TikToku”.

Na snimku se vidi kako je u bilježnici iscrtana skica, odnosno tlocrt škole. Označeni su ulazi, dvorište, hodnik, stepenište, te popisan broj mrtvih po različitim prostorijama. Čak je zapisana i ukupna kalkulacija u kojoj se navodi 12 mrtvih i 23 ranjena.

Ono što je zaprepastilo i same istražitelje je da je pored tog broja napisan današnji datum 15. ožujak 2024. godine, što je bio signal da se na noge podignu sve raspoložive snage policije.

Osim broja mrtvih, sa lijeve strane crteža popisana je satnica prema kojoj bi navodni napad trebao početi u 10:10 sati. Izlazak je planiran u 12:22, dolazak policije u 12:53, dok je u 13:05 sati upisano – samoubojstvo.

Maloljetnik je sporni crtež prikazao na “TikToku”, a dok ga je prikazivao skrenuo je kameru pored crteža, pokazajući pištolj. Spornom chatu prisustvovalo je više osoba, a jedan zabrinuti korisnik “TikToka” je sve prijavio policiji.

Čim su uvidjeli o čemu se radi policijski službenici su pojačali mjere sigurnosti oko škola u Trebinju i pokrenuli sveopću istragu.

Istragu su vodili PU Trebinje i Uprava za borbu protiv terorizma i ekstremizma u suradnji sa Republičkim javnim tužiteljstvom Republike Srpske. Ubrzo su, pomoću IP adresa, uspjeli locirati računalo s kojeg je sve prikazano na “TikToku”. Ispostavilo se da iza svega stoji maloljetni R.T. (17) koji je uhićen.

“Maloljetnik je lociran i uhićen u Bileći. Izvršen je pretres kuće koju je koristio i u pretresu je pronađena bilježnica sa spornim crtežom! Pronađen je i pištolj koji se vidio na snimku i ispostavilo se da se ne radi o pravom oružju, već o plastičnom pištolju “, otkriva izvor ATV-a.

Neslužbeno se saznaje da je maloljetnik priznao da je sačinio sporni crtež i da je sve prikazao na društvenoj mreži, ali je za njega to po svemu sudeći bila šala. Navodno je tvrdio da nije zaista planirao da napadne školu.

Ipak prijetnja je shvaćena veoma ozbiljno i on je sproveden Republičkom javnom tužiteljstvu Republike Srpske na dalje postupanje.

Prema riječima načelenika PU Trebinje Siniše Lakete maloljetniku je na teret stavljeno kazneno djelo terorizma. Da li će ta kvalifikacija ostati odlučit će nadležni tužitelj nakon ispitivanja osumnjičenog.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.