HOĆE LI U MALOM HERCEGOVAČKOM GRADIĆU PONOVNO OŽIVJETI NOGOMET I KOŠARKA?

Na sam spomen Posušja, u glavi mnogih  vrte se poznata imena i prezimena Posušana i Posušanki koji su kročili ili kroče ovim malim hercegovačkim gradom. Jedno od velikih asocijacija na spomen ovog grada, zasigurno je i sport u ovom malom Hercegovačkom gradiću. Mnoge sportaše iznjedrio je ovaj grad kroz svoju povijest, ali zadnjih godina sve je  nekako utihnulo, jer je novac počeo da kroji sudbinu sportskih klubova.

SLIKA 1: Prepuna južna tribina Gradskog stadiona Mokri Dolac.
Do 2008.g gradić od dvadesetak tisuća duša imao je Premijer ligu u košarci i nogometu i tih godina grad je disao za svoje „žute“ i „plavo bijele“. U gradu podno Radovnja, točnije u centru grada, smjestio vam se  velebni stadion sa osam tisuća sjedećih mjesta. Na  tom stadionu je dom jednog od najpoznatijih BIH-a nogometnih klubova, na tom stadionu stanuje HŠK Posušje. Klub koji je prema službenoj BiH-a nogometnoj ljestvici četrnaesti klub u povijesti takmičenja. Klub koji je proživi sve od titula do stečaja, a kroz taj klub  prošli su legendarni Blaž Slišković, Ivica Katalinić, Iko Buljan, Vjeran Simunić, Wagner Santos, Mario Ćutuk, Mario Galinović, Ivan Krstanović i mnoga druga poznata lica iz svijeta nogometa.

SLIKA 2: HŠK Posušje vs NK Široki Brijeg

Klub je tijekom svoje povijesti osvojio dvije titule prvaka, a grad tih noći nije spavao. Kultna sezona 1998/1999.g gol u Širokom Brijegu u produžetku utakmice značio je potpuno ludilo. Pet tisuća navijača dočekalo je svoje heroje u centru Posušja, pred starim hotelom i pjevalo  u čast tituli. Sve je tog dana stalo, pa i promet između Posušja i Širokog Brijega nije bio u funkciji nakon što je pehar počeo da ide prema Posušju. Bila su to vremena koje ponovno sanja svaki stanovnik grada na kamenu. Nakon titule  klub je živio raskošno, a novac se trošio  na svašta. Deset godina klub se natjecao u najvišem rangu Premijer ligi BiH i rušio velike klubove iz velikih gradova. FK Željezničar, FK Sarajevo , FK Sloboda , HŠK Zrinjski i ostali velikani BiH-a nogometa padali su na kultnom Mokrom Docu. Došla je famozna 2009.g i sve je palo na dno, točnije u posljednji rang takmičenja, a još točnije u županijsku ligu. Krah kluba, pa i grada doživjela je svoj vrhunac 2010.g kada je sport u ovom Hercegovačkom gradiću potonuo na dno. Politika, gospodarstvo, pa čak i oni najveći zaljubljenici digli su ruke od klubova, točnije od ponosa grada.

SLIKA 3: Proslava titule prvaka Herceg-Bosne  2015.g.

Posljednjih godina mladost i želja za ponovnim pokretanjem ludo živi u Posušju. Stvorio je pritisak kakav nije viđen godinama u ovom gradu. Na sceni su se pojavili mladi ljudi, željni uspjeha i žele da nešto naprave u svom gradu. U nogomet je vraćena mladost ,a košarka je doživjela potpuni remont. Niko nikad nije vjerovao, da će na tribinama stadiona ponovno zapjevati oni zbog kojih se igra nogomet i košarka- navijači. Nevjerni navijači KN Poskoci Posušje svojim pritiskom posljednjih godina stvaraju neviđeni presing politici i traže da njihov grad ponovno živi sport. Baš takav sport, danas će zaživjeti u ovom gradu. U gradu koji je dotakao dno u sportu, a danas se sve može da  promjeni. Pobjedama nogometaša i košarkaša počet će se pričati  neka nova priča, slična onoj sa početka dvadesetog stoljeća.

SLIKA 4: KK POSUŠJE vs KK BEŠIKTAŠ ISTANBUL  1999.g.

 

Ti isti navijači koji traže promjene imaju zasigurno veliki zadatak, a to da danas svojim glasom i pljeskom isprate nogomet i košarku  u svom gradu. Navijači su najavili  podršku danas košarkašima i nogometašima u njihovoj borbi za spas posuškog sporta. Poruke s tribina biti će gromoglasne, jer danas vam je ljudi prilika da ovaj grad oživi. U nogometu posrnuli div s Mokrog Doca drži prvo mjesto na ljestvici, te eventualnom pobjedom dotaknuti će  titulu  nakon osamnaest godina, dok košarkaši traže finale i pehar ponovno u svojim vitrinama. Ikone Hrvatske i BiH-a košarke prošle su dvoranom,  a danas će puna dvorana pozdraviti domaće dečke, dečke iz svoje „tvornice“ talenata. Begić, Jukić, Leko, Ramljak, Penava, Kovač i ostala kompanija danas će probati razveseliti mnoge navijače.

SLIKA 5:Proslava titule prvaka na Mokrom Docu. Danas pustite televizije, tablete  i mobitele povedite svoju djecu na sportska borilišta te im objasnite kako je ovaj grad disao nogomet i košarku početkom ovog stoljeća!

 

Posuški.info

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.