Hoće li Zračna luka Mostar ići pod koncesiju?

U besparici je i Zračna luka Mostar, koja je zbog malog interesa putnika, nedavno ostala bez najavljene linije za Njemačku.

Na redovne aviolinije i danas, dvije godine od pojave koronavirusa, Mostarci i dalje čekaju, a Zračna luka opstaje zahvaljujući novcu iz federalnog, županijskog i gradskog proračuna.

Značajna financijska sredstva od ožujka 2020. do danas sa gotovo svih razina vlasti prebačena su Zračnoj luci Mostar, s ciljem spašavanja poduzeća, koje od tada i opstaje samo zahvaljujući “milostinji”, javlja BHRT.

Nakon što je nedavno otpala linija za Dusseldorf, građani se s pravom pitaju kako dalje i treba li Mostaru zračna luka onakva kakva je danas. Ekonomski stručnjaci rješenje vide u koncesiji, predviđenoj u strategiji razvoja Grada.

Potrebno je napraviti određenu studiju, a već je napravljeno njih nekoliko, međutim treba ih ažurirati uz pomoć organizacija kao što je USAID. Oni su to radili za Prištinsku zračnu luku, onda je organiziran natječaj na koji se prijavilo niz kompanija, što je dobio jedan konzorcij francusko-turski. Sada Prištinska luka ima preko dva milijuna putnika godišnje, izjavio je rektor SSST-a Sarajevo Vjekoslav Domljan.

Gradska vlast posljednjih mjeseci okupirana je radom za spas Zračne luke. Koncesiju smatraju dobrim, ali u ovom trenutku utopističkim rješenjem.

U tom biznisu, koncesionara možete dobiti na razvijeni posao. Ne možete ga dobiti da mu kažete: ‘Mi imamo aerodrom, pa biste li vi to radili umjesto nas’. To tako ne funkcionira, smatra gradonačelnik Mostara Mario Kordić.

I dok Zračna luka Mostar danas prazni umjesto da puni proračune, milijuni gostiju slijeću u Sarajevo, Split ili Dubrovnik. Čelnici Grada ulažu napore da se Mostar zbog hodočasnika poveže makar s Italijom.

Ono što je nama strateški interes, to je povezivanje s niskotarifnom kompanijom. Eurowings ne spada u niskotarifne kompanije. Svjedoci ste da su to skupe karte. Iz Eurowingsa su javili da im je ugovor i dalje interesantan. Razmislit će o možda novoj destinaciji za Njemačku za sljedeću godinu, rekao je Kordić.

Znamenitosti Hercegovine tek su jedan u nizu razloga zbog kojih bi, da je sreće, posao davno procvjetao u Zračnoj luci. Dugo već postoji ideja da u zimskim mjesecima mostarski bude alternativa Zračnoj luci Sarajevo.

Samo zbog Međugorja se može targetirati tržište od 400 milijuna ljudi u Europi. Možete misliti, imate potencijalno tržište od 400 milijuna. Samo po toj osnovi moglo bi se imati koliko ima Lourdes – između 450 i 500 tisuća putnika godišnje, mišljenja je Domljan.

Mislim da se moramo više okrenuti turističkim tržištima Italije, Njemačke, Austrije i srednje Europe, izjavio je Ramiz Bašić iz Turističke zajednica HNŽ-a.

Ravnatelj Zračne luke Mostar Ivan Ljubić nije odgovorio na pozive koje su mu uputili novinari BHRT-a.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.