IZ TISKA IZIŠLA PETA KNJIGA KNJIŽEVNICE MILJENKE KOŠTRO

Ovih dana, u izdanju DHKHB, iz tiska je izišla peta knjiga pod naslovom  Pogled u nedogled, autorice Miljenke Koštro.

Nakon uspješno objavljenog prvijenca, romana „Biti Viktor“   (2016) te prije njega triju zbirki poezije „Cvijetnjak na kamenjaru“  (2003), „Miris vječne mladosti“ (2004) i „Čarolije svitanja“ (2008), književnica Miljenka Koštro priređuje 61 kratku priču  s nazivom „Pogled u nedogled.“ Koštro se pojavljuje po prvi put i kao ilustratorica. I sami naslov je simboličan.

      Miljenka Koštro, djevojački Knezović, rođena je 13. svibnja 1964. uselu Broćanac u općini Posušje. Osnovnu školu pohađala je u Broćancu i Vraniću, dok je opću gimnaziju 1983. godine završila u Posušju. Godine 2005. upisala je studij hrvatskog jezika i književnosti na Sveučilištu u Mostaru, ali ga nije privela kraju. Majka je troje djece. Danas s obitelji živi u Viru kod Posušja.

            Iako je poeziju počela pisati još u osnovnoj školi, prvu zbirku pjesama objavila je tek s 39 godina života. Piše pjesme za djecu i odrasle i prozu. Od prosinca 2012., kao vanjski suradnik na Radiju Herceg Bosne, priređuje emisiju Odabrane stranice, kroz koju promiče književno stvaralaštvo, te kulturu pisanja i čitanja. Suradnica je u emisiji Kad se smijah tad I bijah (Radio Split) koju uređuje I vodi Mladen Vuković.

            Radovisujojobjavljivani u časopisima: OsvitMotrištaHrvatsko slovo, Suvremena pitanjaZvonaHrvatska misao, Imotska krajina, Svjetlo riječi, Podstranska revijaHumKatolički tjednikVirko i drugi. Stalna je suradnica dječjeg lista Cvitak, gdje objavljuje pjesme i kratke priče. Pjesme su joj objavljene i u nekoliko zbornika, te na portalima. Sudionica je mnogih kulturnih manifestacija. Organizatorica je mnogih književnih druženja u osnovnim školama. Poezija i priče pisane ikavicom su joj nagrađivane.

            Članica je DruštvahrvatskihknjiževnikaHercegBosne, Maticehrvatskei HKD Napredak Posušje.

           

 

 Obraćajući se djeci, njihovim jezikom, autorica se zapravo obraća svima, znajući da tako polazi iz samih temelja. Gledajući u djecu i osvrćući se oko sebe ona zapaža, bilježi i tako gleda u nedogled. S velikim povjerenjem i sigurnošću može se povrditi da je ime Miljenka Koštro ime za koje će se sigurno čuti van granica i koje će imati odjeka među svim generacijama čitatelja. Ime majke koja je prvenstveno kao i Brlićka pisala za svoju djecu, slučajnim odabirom stavila dio duše na papir, te obogatila književnost i za djecu i za odrasle.

Nakon objavljenoga petog naslova s pravom možemo ustvrditi da je ovom posljednjom knjigom Miljenka Koštro potvrdila svoju književnu svestranost.

 

Božena Pandža

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.