Izvoz ruskog plina u Europu pao je za gotovo 40 posto

Isporuke ruskog prirodnog plina kroz plinovode u Europsku uniju (EU) i Veliku Britaniju pale su za gotovo 40 posto u prvih sedam mjeseci 2022. u usporedbi s istim razdobljem 2021., objavila je u utorak Međunarodna agencija za energiju (IEA).

Izvoz prirodnog plina pao je za gotovo 50 posto u razdoblju između 2017. i 2021., objavila je IEA pozivajući se na podatke platforme za financijsku analizu Refinitiv Eikon.
Izvoz prirodnog plina iz Rusije pao je na 1,2 milijarde kubičnih stopa dnevno, što je najniža razina u gotovo 40 godina, objavila je agencija.

Europska unija uvezla je 155 milijardi kubičnih metara prirodnog plina iz Rusije 2021. godine, što čini oko 45 posto uvoza plina u bloku i gotovo 40 posto ukupne potrošnje plina.

Rusija izvozi prirodni plin u EU i Veliku Britaniju kroz tri glavna koridora plinovoda, u kombinaciji s manjim interkonekcijama, pokazuju podaci ruske energetske tvrtke Gazprom.
Morski plinovod Sjeverni tok 1 jedan je od tih koridora koji prolazi kroz Baltičko more do Njemačke i dalje prema Nizozemskoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji i drugim europskim zemljama.

Ostali krakovi plinovoda idu kroz Bjelorusiju prema Poljskoj i Njemačkoj te kroz Ukrajinu, gdje se plinovod račva prema Češkoj i Austriji, transportirajući prirodni plin dalje u zemlje sjeverne i južne Europe

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.