Javna kritika ministrici Mikulić zbog objavljivanja nepotpisanog teksta Kolektivnog ugovora

Nezavisni sindikat uposlenih u srednjim školama ŽZH uputio je javnu kritiku Ministrici Mikulić, ovaj put zbog javne objave kolektivnog ugovora. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Ministrica Mikulić objavila je na mrežnim stranicama Ministarstva Prijedloge Kolektivnih ugovora na kojima rade pregovarački timovi obiju strana. Kolektivni ugovor bit će nakon potpisivanja objavljen u Narodnim novinama i dostupan svakome tko je zainteresiran čitati ga, zato ne treba ni na njezinu objavu gledati kao na čin koji će razotkriti neku strogo čuvanu tajnu, međutim u pitanju je krajnje nemoralan, nimalo ministarski i upitno zakonit čin.


Na tekstu Kolektivnog ugovora radimo četiri godine, prošli smo ga bezbroj puta i sve je svima poznato. Ostalo je par stavki koje tek treba riješiti kroz proces pregovaranja, a ni one nisu nikakva tajna jer javno govorimo o njima, to su plaća i prijevoz.
Ovaj taktički čin ministrice Mikulić viđao se kroz povijest – zavadi pa vladaj. Pogotovo je vidljiv kroz njezinu vladavinu dugu osam godina. Umjesto da radi na osuvremenjivanju nastave, umjesto da potiče djelatnike na stručno osposobljavanje i nadogradnju, umjesto da se bori za njihov prosperitet, ministrica se svih ovih godina vodila spomenutom krilaticom i zaista je uspjela zavaditi naše kolegice i kolege u osnovnim školama. Ona ne može reći da ima suvremene škole, ali može se pohvaliti da ima posvađane i to joj je jedina ostavština u osmogodišnjoj ministarskoj vladavini. Pokušala je provesti iste metode u srednjim školama i nije joj uspjelo, tako da je njezin jučerašnji potez više nego smiješan.


Koliko je smiješan, još je više uznemiravajući. Već smo dugo zbog ministrice Mikulić na izlogu javnog seciranja, analiziranja, prozivanja, prevrću nas iz ruke u ruku mnogi stručnjaci koji znaju da nam ne treba ni ovoliko koliko dobivamo jer radimo dva sata dnevno i imamo nekoliko slobodnih mjeseci ljeti i zimi, koji znaju da pojma nemamo (doduše, istaknu čast pojedincima jer se sjete da im netko iz rodbine radi u školi), koji znaju da smo kupili diplome i primljeni preko veze, koji o nama znaju sve što treba, samo pitajte.
Hvala ministrici Mikulić što nikada nije stala u javnu obranu svojih djelatnika, što nikada nije osjetila potrebu istaknuti da u školama rade krajnje empatični, predani, vrijedni, inovativni ljudi, da rade u teškim okolnostima jer im nedostaje stručna podrška, nedostaje im pristup suvremenim nastavnim metodama pa se snalaze kako znaju, nedostaju im osnovna sredstva za rad, da su izloženi velikom pritisku i očekivanjima koji dolaze izvan škole i da su uz sve navedeno – POTPLAĆENI!
Djelatnici škola zgroženi su i jedinstveni u stavu da je ministrica Mikulić prevršila svaku mjeru te traže od njezinih nadređenih žurne sankcije, a mi ćemo poduzeti daljnje korake da joj se stane u kraj!
Nezavisni sindikat uposlenih u srednjim školama ŽZH

4 komentara

  • Žao mi je zbog svega ovog što čitamo posljednjih dana da je humor možda bi bio interesantan “škola još nije počela a ka’ će ne zna se”

  • Slazem se sa svim napisanim osim s ovim dijelom o zapošljavanju. Da ne lazete ni nas ni sebe javna je tajna da ih puno radi s kupljenim diplomama i priko veze. Neki su iz učiteljske fotelje dosli do ravnateljske fotelje a sa lažnom diplomom. Blate ugled prosvjetnih djelatnika koji se bore i koji su ispravni. Ministarstvo je i to trebalo istražiti. Svaka cast djelatnicima koji su tu zasluzeno i koji se trude odraditi svoj posao najbolje sto mogu. Ne odustajte i trazite svoja prava. Nema predaje. Ovo je borba svih nas. Za vasu i našu budućnost, za budućnost nase djece.

  • Šta se bune, neka je Kolektivni objavljen, da se vidi koja sve prava imaju. Vidi se da jedini oni još imaju jubilarne nagrade koje su za sve druge zaposlene u svim institucijama ukinute od 2016.godine, zatim 6 plaća za odlazak u mirovinu dok ostali imaju 3 do 5 itd.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.