Rusi otvaraju tvrtke u BiH

Aleksandar Khruschev je osam godina vlasnik informatičke tvrtke u Moskvi, koja zapošljava više od 30 radnika. Nakon što su ruski tenkovi u veljači prošle godine započeli invaziju na susjednu Ukrajinu, na što je Zapad odgovorio sankcijama i izolacijom Rusije, odlučio je da izmjesti biznis.

Ured u Istočnom Sarajevu, na teritoriji bh. eniteta Republika Srpska, otvorio je u studenom prošle godine. Nepuna tri mjeseca kasnije u razgovoru za Radio Slobodna Europa, ovaj 39-godišnji poduzetnik, uvjerava da je BiH poželjna destinacija za one ruske poduzetnike, koji nastoje savladati prepreke u poslovanju.

-Pojedinci otvaraju tvrtke u BiH da dobiju radnu dozvolu i boravište. Mnoge ruske tvrtke imaju probleme sa međunarodnim plaćanjima i ugovorima. Ostale su bez posla i izgubile klijente, kaže Khruschev za Radio Slobodna Europa.

Za ulazak u BiH ruskim državljanima ne treba viza i može im biti odobreno privremeno boravište.

U Republici Srpskoj, jednom od dva entiteta u BiH, u 2022. godini je otvoreno 12 tvrtki, čiji osnivači su 17 ruskih državljana, pokazuju podaci Agencije za posredničke, informatičke i financijske usluge RS.

To je šest puta više nego u 2021. godini, kada su u Republici Srpskoj otvorene dvije tvrtke u ruskom vlasništvu.
Ruski poduzetnici otvarali su u prošloj godini tvrtke u Banja Luci, Istočnom Sarajevu, Trebinju i Vlasenici, gradovima na području Republike Srpske.

Riječ je o informatičkim tvrtkama, trgovinama kućanskim aparatima i nekretninama, te tvrtkama za savjetovanja u poslovanju, pokazuju podaci iz registra.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.