Novalić kaže kako proračun nikada nije bio veći, kako super napredujemo i da će SDA ostati u vlasti

Prijedlog federalnog proračuna za tekuću godinu po hitnom postupku je proslijeđen u parlamentarnu proceduru. Danas na Zastupničkom, a u petak na Domu naroda. Što donosi do sada najveći proračun? Mogu li gospodarstvenici i poslodavci očekivati manje troškove, a radnici veće plaće? Šta je sa kapitalnim projektima? Na ova pitanja u Rezimeu je odgovarao premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

Za početak naglašava da je ovo najveći proračun, što je odraz ekonomskog rasta Federacije.

– On je za milijardu i 700 veći i iznosi nekih šest milijardi i 720 milijuna KM – kazao je premijer FBiH.

Pojašnjava da postoje neizravni i izravni porezi.

-Neizravni su ono što ide kroz potrošnju i što se odražava na nas kroz povećanje cijena, a one su se povećale 14%. Ali moram upozoriti da Federacija od toga konzumira 60-ak posto. Od toga Federacija 36%, unutar Federacije. Neizravni porezi su se povećali za 500 milijuna maraka prošle godine. 36% od toga je nešto ispod 200 milijuna, ostalo su županije 52% i općine 8%. Znači, ako vam kažem da 150 milijuna maraka nije bilo dovoljno ni za pola povećanja mirovina koje smo imali u prošloj godini, onda svi znaju gdje smo. Znači mi smo svoj rast proračuna prošle godine i ove temeljili na ekonomskom rastu. To znatno učinkovitije djeluje na naše proračune – rekao je Novalić.

On ističe da je Federacija preuzela zakonske obveze da rješava zajedničke probleme, ono u čemu se županije ne snalaze.

-Neobično bi bilo da županije različito riješe mirovinski fond. I onda Federacija diže gore umirovljenike, diže branitelje, diže dječiji doplatak, vještačku oplodnju, itd., tako da budžet koji Vlada FBiH troši je iznad 90% zakonom definiran. I ona služi za rješavanje zajedničkih potreba. Federacija iz godine u godinu povećava dio koji se odnosi na kapitalna, investicijska ulaganja. Nikada u proračunu Federacije, do prije pet godina, nije bilo gradnje cesta iz proračuna, nego je to bilo iz Autocesta i Cesta koje imaju svoje fiskalne, odvojene prihode. Znači Vlada FBiH pokušava taj razvojni dio podići koliko je to moguće. I proračun za poljoprivredu koji je sad definitivno dva i po puta veći nego prije dvije godine, čini razvojnui komponentu. I povećanje proračuna za bilo što drugo – kazao je premijer Novalić.

O dječijem dodatku kaže da je prošle godine usvojen zakon, ali da nije bilo moguće skupiti podatke oko 90.000 djece.

-Tako da nije bilo primjenjivo od 1. rujna. Nadamo se ove godine da će to početi djelovati konačno i 106 milijuna je stavljeno na tu stavku. Nažalost spiskove skupljamo od općina, u nekim dijelovima tih spiskova sudjeluju i županije i kad se još uzme u obzir da nam nije Ministarstvo rada i socijalne skrbi kapacitirano dovoljno, dobijemo jedno kašnjenje koje nas sve skupa iritira. Novca ima. Mi ga ne stavljamo u proračun da bi on ostao slobodan, da bi ga uvrstili u nekakav sljedeći proračun ili da bi ga iskazali kao suficit. Mi ga stavljamo da riješimo neke socijalne potrebe. Moram priznati da to ide jako sporo jer Federacija je prilično daleko od općina, vrlo teško komuniciramo. ali jedna stvar je u zakonu dobra. Znači sve to kad prođe, te administrativne prepreke, isplata je retroaktivna i kreće od 1. siječnja – naglašava premijer FBiH

Također, smatra da je formiranje vlasti na državnoj razini jednostavnije nego na federalnoj.

-Na Federaciji je izvor formiranja vlasti Dom naroda. Na razini Federacije SDA će morati biti u vlasti zato što ima i najveći izborni rezultat i zato što ima predviđene mehanizme da mora participirati u vlasti. SDA komunicira sa svima, čak i sa članovima Osmorke. I javno mnijenje se okreće protiv koncepta davanja svega drugim stranama – kazao je Novalić u Rezimeu. 

Za kraj naglašava da nije čovjek percepcije “poput Elmedina Konakovića”, prenosi Federalna.ba.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.