Jedan od braće Lijanović dobio osam godina zatvora u aferi Hypo leasing

Suvlasnika propale industrije mesa Lijanović iz Širokog Brijega, Slavu Ivankovića Lijanovića i još jednu osobu, Sud Zapadnohercegovačke županije nepravomoćno je osudio na osam godina zatvora u aferi Hypo leasing.

Ova banka je prevarena za dodjelu zajma od 2,5 milijuna eura.

Slavo Ivanković Lijanović vlasnik, te Jozo Slišković kao direktor proglašeni su krivima, a optužbi su oslobođeni lideri Hypo Alpe Adria Leasinga (HAAL) direktor Wolfgang Pichler, izvršni direktor Toni Fabrio te prokurist i voditelj poslovnice Dragan Baškarad, navodi sud sa sjedištem u Širokom Brijegu.

Njima se na teret stavlja da su poduzeću “Lijanovići” pribavili protupravnu imovinsku korist u iznosu od pet milijuna maraka, a na štetu društva Hypo Alpe Adria Leasing počelo je krajem 2017. godine.

Županijski sud u Širokom Brijegu ocijenio je da je optuženi Slavo Ivanković Lijanović počinio zloupotrebe ovlasti u ekonomskom poslovanju zbog čega je prvostupanjskom presudom osuđen na kaznu zatvora od osam godina.

Unatoč tome što je Agencija za bankarstvo Federacije BiH zabranila bankama dodjelu zajma, HAAL je nezakonito odobrio zajam sestrinskoj tvrtki Lijanovića “MI Farmer”.

“MI Farmer” i “Lijanović” su zaključili predugovor o fiktivnoj kupoprodaji jedne nekretnine na području RS, unatoč tome što su znali da je ta nekretnina već založena drugim zajmom.

Na transakcijski račun Lijanovića, Hypo Alpe Adria Leasing u lipnju 2017. godine je na račun Lijanovića je isplatio iznos od pet milijuna maraka (2,5 milijuna eura)

Ovoj financijskoj instituciji sredstva nikada nisu vraćena. 

Ranije je pred Sudom BiH u prvostupanjskom postupku Slavo Ivanković Lijanović bio proglašen krivim i osuđen na deset godina zatvora zbog porezne prevare i pranja novca zajedno s bratom Jerkom Ivankovićem Lijanovićem. 

U drugostupanjskom postupku pred Sudom BiH su navodi optužnice posve odbačeni, a svi optuženi oslobođeni odgovornosti.

Od 2020. godine, Jerko Lijanović se nalazi na izdržavanju sedmogodišnje kazne zatvora na koju je osuđen zbog uzimanja mita i zlouporabe službenog položaja pri dodjeli poticaja dok je obnašao dužnost ministra poljoprivrede Federacije BiH.

Zbog niza malverzacija i zlouporaba mesna industrija “Lijanovići” iz Širokog Brijega je ugašena, prilikom čega je prekinuta i proizvodnja. 

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.