Jurišić na FTV-u: Ako možete blokirati izbor Vlade, teško je reći da ste majorizirani

Hoće li izborne promjene pod pritiskom SAD-a morati prihvatiti pregovarači u posljednjoj rundi pregovora? Tko su virtualni predsjednici u HNS-u? Koliko bi bilo pogubno bojkotirati izbore u listopadu?

Na ova, ali i ostala aktualna pitanja otvoreno za Mrežu na FTV-u govorio je bivši predsjednik HSP-a Zvonko Jurišić koji se pita kako je netko majoriziran, a u stanju je blokirati federalne institucije.

Kaže da nije optimist da će doći do izmjena Izbornog zakona u ovom kratkom vremenu.

I jedna i druga strana su u razgovorima i pregovorima ostale na istim pozicijama. Ali kad govorimo da se trebamo dogovoriti, da trebamo naći kompromis oko nečega i oni svi stoje na istim pozicijama, nema dogovora. Ako ste postavili nekakve uvjete i niste spremni milimetra odstupiti od tih svojih zahtjeva, a ti zahtjevi su otprilike dijametralno suprotni, onda je tu teško naći rješenje. Meni je drago da su se uključili međunarodni predstavnici da bi pomogli oko tih izmjena Izbornog zakona. Poglavito mislim tu na američku administraciju. Iz tih razloga možda mi daje nekakve nade da bi se mogla stvar pomaknuti s mrtve točke. EU i Bruxelles jednostavno nemaju tu nikakvo rješenje.

Pojašnjava da je EU dosta razjedinjena.

Imamo na jednoj strani Mađarsku, Sloveniju. Jedno vrijeme se stvarno pojavio non paper kad je u pitanju BiH. Neke zemlje imaju vrlo jasne stavove, dok neke druge zemlje šute. Znači imamo jednu razjedinjenost. Tu postoje različiti interesi.

Jurišić navodi da hrvatska strana u pregovorima samo govori o presudi Ustavnog suda BiH iz 2016. godine.

Točno je da imamo tu presudu. U to vrijeme je bio predsjedavajući i član Predsjedništva BiH Čović i nije se baš previše radilo na tome da se provede ta odluka Ustavnog suda. Kad je u pitanju Rusija oni i nemaju toliko interesa. Njima je u interesu da se očuva stanje RS-a, da se RS po mogućnosti odcijepi, odvoji, da ignorira institucije BiH. Tu je stvar tko će imati veći utjcaj u BiH, ili Rusija ili zemlje Zapadne Europe, ali ako mi težimo, bar deklarativno, prema euroatlanskim integracijama, prije svega prema EU, naravno i NATO-u, neki da NATO-u, neki ne, a onda imamo jedan čvrsti savez između SNSD-a i HDZ-a BiH. Ovi neće ni da čuju za NATO, a ovi bi navodno u NATO. Sve je to upitno. Ovdje ima dosta nejasnoća, dosta neiskrenosti u pristupu oko izmjena Izbornog zakona.

Rusija će reći, kao što je Dodik rekao, da Hrvatima treba osigurati da mogu sami izabrati člana Predsjedništva, odnosno da im treba teritorij unutar Federacije BiH. Da je on rekao da im treba teritorij unutar BiH, ja bih se složio. Ja bih sutra potpisao da gospodin Dodik se odrekne u korist Hrvata općina koje su bile većinski hrvatske prije rata. To mi ne dirajte. To smo mi okupirali, protjerali Hrvate i Bošnjake, to je sada naše, a vi Hrvati, eto vas tamo sa Bošnjacima pa vi tražite tamo svoj entitet. To je njemu lako reći. Današnji HNS i HDZ BiH, ako vi kažete da ste konstitutivan narod, i niti jednom riječju bilo kome ne predočite da nemate problema u RS-u, nego samo u FBiH, onda je to licemjerstvo za mene. ako govorimo o konstitutivnosti, onda moramo govoriti o konstitutivnosti na prostoru cijele BiH ili da govorimo o konstitutivnosti na području FBiH. Tamo smo “konstitutivni”. I tamo nam ne smeta da su nam u Vladi tri ministra Hrvata po nalogu Dodika, tamo nam ne smeta da su u Vijeću naroda u Klubu Hrvata Dodikovi Hrvati. I o tome ni riječi ni Milanović ni Plenković ni Grlić Radman koji je previše tu, pa i ti iz Rusije. Za razliku od Federacije gdje kaže mi moramo imati ta i ta prava.

Jurišić kaže da Čovića i Dodika vežu možda nekakvi poslovi, možda rad za nekakve službe.

U svakom slučaju, to je velika greška. Moraš biti dobar i surađivati s onima s kojima živiš u neposrednoj sredini. Znači mi ne možemo riješiti, kao Hrvati, to pitanje Doma naroda, pitanje Predsjedništva, bez tijesne suradnje i dogovora sa Bošnjacima. Ne možemo. Džabe Milanović, džabe Vučić, džabe Erdogan, džabe svi – ne možemo dok ne sjednemo i ljudski, džentlmenski se ne dogovorimo sa predstavnicima Bošnjaka, smatra on.

Ističe da sudbina BiH neće ovisiti o izmjenama Izbornog zakona.

Ima li Republike Srpske bez Hrvata? Vidite da ima. Dodik će naravno zadržati 2% Hrvata, mora imati. Vidite da ima RS-a. Pa i bez Bošnjaka. Kaže neće biti BiH bez Hrvata. Ma bit će je. Sele Hrvati, sele Bošnjaci, sele Srbi. Bojim se da je neće biti bez sviju nas ako ovako nastavimo za 50 godina. U povijesti je sto godina ništa. Svi će otići jer se ne rješavaju egzistencijalna pitanja. Jedna nesigurnost vlada. Ne zbog Izbornog zakona. Nijedan Hrvat, niti Bošnjak, iz BiH nije otišao zbog Izbornog zakona.

Na pitanje zbog čega je HDZ-u i HNS-u Izborni zakon iznad svega, odgovara:

Tu je i sam Čović koji je pri kraju političke karijere i vidi priliku da bi on bio taj koji bi trebao biti izabran u Predsjedništvo, ima se namjeru kandidirati. Po zakonu koji je aktualan nije mu sigurno da će biti član Predsjedništva. Mislim da postoje te frustracije. Siguran sam da bi, kad bi bili neki drugi akteri u razgovorima, dogovorili Izborni zakon. Unutar hrvatskih političkih stranaka, HNS-a, tamo imate nekoliko predsjednika političkih stranaka koji iza sebe nemaju ama baš nikoga. Taj HNS je jednako HDZ, odnosno HDZ jednako Čović. Vidite da se na neki način promijenila i politika Vlade Hrvatske. Pustite Radmana, tu je relevantan Plenković. Plenković ima problema u Bruxsellesu, jer Bruxselles ne gleda baš blagonaklono na ovo što Dodik radi ovdje u razvaljivanju BiH, u kršenju ustavnog integriteta BiH. I još nakon sankcija SAD-a vi ste njegov saveznik u BiH.

Jurišić naglašava da je rješenje u otopljavanju odnosa između Hrvata i Bošnjaka u BiH.

S obzirom na to da govore o još sankcija, nisam siguran da ne postoji bojazan i kod Čovića da ne bi bio sankcioniran. I kod Izetbegovića. Može li ta ekipa sada otopliti te odnose i dogovoriti se, ja bih volio da može. Ili to zahtijeva i traži neke nove ljude koji su spremni na kompromise i na dogovore. Birati člana Predsjedništva na izravnim izborima pa da ga potvrdi Dom naroda, na to nitko neće pristati. Bojim se da je to postavljeno samo da se ne dogovorimo i da nastavimo dalje pomalo kalkulirati hoćemo li na izbore ili nećemo na izbore. Ne ići na izbore bi bilo pogubno.

Smatra da će izbori biti održani.

Izaći će se na izbore jer imaju Hrvati nekakva iskustva iz prošlosti, ako nisi u sustavu, gdje si. Na proteklim Općim izborima HDZ nikada više vlasti nije imao kao od 2018. I jako dobro se dogovaraju oko podjele tog kolača sa SDA. Ako ste vi u stanju blokirati formiranje federalne Vlade, ako ste u stanju blokirati izbor ustavnih sudaca, teško je pojasniti nekome da ste majorizirani, rekao je i dodao:

Posrednici SAD-a ako dođu stvarno s prijedlogom koji će se morati prihvatiti, ako to ne bude tako onda sigurno nema dogovora u ovom kratkom roku. Pa čak i ako zaprijete sankcijama. Svi se boje sankcija. 97% zastupnika u HNS-u je iz HDZ-a BiH. Moguća je čak i opcija da Čović podnese ostavku na čelo HNS-a pa da dođe netko drugi tko bi eventualno mogao ovo ispregovarati. Ne da će on odstupiti s mjesta predsjednika HDZ-a, nego kada je u pitanju HNS. Izbora će biti. HDZ može donijeti odluku da ne bude na izborima, ali će se pokajati vrlo brzo, zaključio je Jurišić za Mrežu.

5 komentara

  • Nije bitno ponuditi nesto.. nego je bitno osporavati drugome legitimitet.. odkud hrabrost za tolike nabuloze.. i ako Bog da.. Ti vise nikada prilike nećeš imati!
    Najžalosnije u svemu je to sto se on, Jurišić, drzi propale pravaške teze da su poTurice prijatelji Hrvatima.. druga žalosna stvar je u tome što on drži, opet po pravaškoj propaloj tezi, da su Hrvatima u BiH glavni neprijatelji Srbi.. a u stvari on zna da to nije tako, ali on računa na “braću poTurice” da i on moze jedan put biti “Sejdo” i tako da bude biran na neku funkciju po tom ključu kao i poTurica Komšić. Nebi me čudilo da Mesić ne izađe sa nekom idejom o kadroviranju za BiH i da uvrsti Jurišića u tu kadrovsku krizaljku!

    1
    1
  • on je doveo županiju u veliki dug za vrijema svoje vlade još i danas nije isplaćen dug doprinosa radnicima i pojavljuje se u javnosti to je njegov karakter

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.