VIDEO: Kako se pravilno peru zubi

Jeste li znali da prema istraživanjima Hrvati peru zube svakih 5 dana ili jednom tjedno?

Kako je karijes još uvijek jedna od najčešćih bolesti usta te zauzima prvo mjesto među najraširenijim bolestima u svijetu, neophodno je pravilno prati zube dva puta na dan uz korištenje odgovarajuće četkice i paste za zube.

​Kako odabrati pravu četkicu?

Pri odabiru četkicu važno je odlučiti se za onu koja ima mekana vlakna ​– soft ili ultra soft, a izbjegavati tvrda vlakna i tvrde gumene (silikonske) materijale jer može doći do oštećenja zubnog mesa i strukture unutar usne šupljine.

Kako se pravilno peru zubi?

Najbolje bi bilo da pacijent u glavi podijeli usnu šupljinu na 4 dijela i krene od prve. Tehnike koje se najčešće kombiniraju su metoda kružnog pokreta i tehnika iščetkavanja. Napomenimo da glava četkice te vlakna moraju biti pod kut​om od 45 stupnjeva u odnosu na zub i zubno meso kako bi ušle unutar prostora između zubi i eliminirale preostale čestice hrane. Kod tehnike četkanja kružnim pokretima pazimo da u gornjoj čeljusti vlakna idu tako da masiraju zubno meso, dakle pokreti su od zubnog mesa prema zubima. Donja čeljust zahtijeva suprotan pokret – od zubnog mesa prema gore. Kod tehnike iščetkavanja čeljust čistimo tako da četkicu povlačimo od zubnog mesa prema zubu i lagano iščetkamo.

Kako znati jesu li zubi dobro oprani?

Iako se često može čuti da pranje mora trajati oko tri minute, to nije istina. Nakon što operemo zube, možemo jezikom prijeći preko njih i tako detektirati ima li na njima još naslaga. Kroz rutinu ćete razviti osjećaj.

Kada smo oprali zube, nastavljamo s čišćenjem jezika na kojemu živi velik broj bakterija. Učinite to četkicom ili gumom koja se nalazi na drugoj strani glave četkice. Isperite usnu šupljinu vodicom za ispiranje,  očistite prostor među zubima koncem i proveli ste potpun​u oralnu higijenu.

 

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.