Kakva je zainteresiranost građana BiH za cijepljenje protiv Covid-19?

Bosna i Hercegovina je jedna od rijetkih smo zemalja u svijetu koja nema jedinstveni registar osoba cijepljenih protiv koronavirusa. Ti podaci se mogu naći na internet stranicama entitetskih i županijskih zavoda za javno zdravstvo. Na osnovu podataka koje je od njih prikupilo državno Ministarstvo civilnih poslova, u BiH je prvom dozom cijepljeno nešto više od 22 posto, a drugom dozom tek 18 posto stanovništva.

Na punkt za cijepljenje Doma zdravlja Novo Sarajevo, po drugu dozu kineskog cjepiva Sinofarm došao je Asim. Za ovo cjepivo se odlučio jer, kako kaže, ima najmanje nuspojava.

Asim Hadžihulić, umirovljenik

“Cijeli svijet podržava cijepljenje, a i u prošlosti sam se cijepio kao dijete. Ako sam tada preživo, preživjet ću i sada, a ovo je dobar razlog da se svi cijepimo”.

Na punktu za cijepljenje Dom zdravlja Novo Sarajevo trenutačno nema gužve. Veća koncentracija ljudi je u poslijepodnevnim satima. Dnevno se cijepi i do stotinjak građana. Dvije su vrste cjepiva na raspolaganju, AstraZeneca i Sinofarm. Prema dostupnim podacima u Sarajevskoj županiji, do sada je prvom dozom cijepljeno 135.000, a drugom dozom 105.000 građana, i ovaj županija vodi po broju ukupno cijepljenih.

Mirna Pecikoza, glasnogovornica Ministarstva zdravstva SŽ

“Možemo reći da je opao interes građana za cijepljenje u SŽ, s tim da je bilo masovnih revakcinacija, pa smo imali i do dvije tisuće dnevno revakcinacija. Prošli tjedan imali smo 10.000 revakcinacija u SŽ”.

Bakir Nakaš, infektolog

“Sadašnji trenutak je presudan u daljnjem tijeku pandemije iz prostog razloga, ako se ne nastavi vakcinacija, možemo doći ponovo u situaciju kakva nam je bila u ožujku  ove godine”.

U Federaciji BiH do sada je distribuirano više od 800.000 doza cjepiva. Barem jednu dozu primilo je 30 posto građana, kažu u federalnom Zavodu za javno zdravstvo.

Sanjin Musa, Zavod za javno zdravstvo FBiH

“Naravno ovdje govorim samo o cjepivima koje su distribuirane putem Zavoda za javno zdravstvo FBiH, uzimajući u obzir da je jedan značajan broj državljana BiH cijepljen i u susjednim zemljama. Ako uzimamo i te brojke, onda možemo govoriti i o 40 posto cijepljenog stanovništva”.

I u drugom bh. entitetu sličan postotak ukupno cijepljenog stanovništva. Nadležni ističu kako je to još uvijek daleko od željenog postotka.

Jela Aćimović, Zavod za javno zdravstvo RS

“Naš obuhvat cjepiva je oko 30 posto. Jedino je pohvalno što je udio cijepljenog kod starijeg stanovništva veći, oko 55 posto”.

A upravo za stariju populaciju i kronične bolesnike, u ponedjeljak u RS počinje cijepljenje i trećom buster dozom cjepiva protiv koronavirusa. U Federaciji BiH treća doza preporučena je osobama iznad 12 godina sa znatno oslabljenim imunitetom, piše BHRT.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.