Kanader RH gasi požar na Čvrsnici

Kanader iz Republike Hrvatske je već na terenu na Blidinju i gasi požar koji je se u nedjelju razbuktao na Blidinjama, na nepristupačnom terenu Ćužića kuk i otada se stalno širi i guta gustu šumu.

Mario Bonić iz HGSS –a Posušje na terenu je cijelo vrijeme od kada se požar razbuktao i javlja da oko 30 vatrogasaca i pripadnika gorske službe spašavanja sada čeka na Blidinju da kander odradi svoj dio posla. „Dok kanader gasi, mi čekamo, jer on gasi onaj nepristupačni dio terena, a oko 80 posto požara je upravo na nepristupačnom djelu terena Čvrsnice. Kada kanader odradi dio posla, nastupamo mi s kopna koji ćemo gasiti onaj dio požara koji se spušta. Također, naš zadatak je da pregledamo požarište i eventualne tragove do kraja ugasimo“, kazao je Bonić u izravnom javljanju za naš radio s požarišta na Blidinju. Ono što je važno naglasiti da kanader ne može uzimati vodu s Blidinjskog jezera, nego po vodu odlazi na Buško jezero. „Blidinjsko jezero je plitko i tu kanader ne može uzimati vodu. Koliko će on puta uspjeti letiti preko požara i sanirati ga, to ne možemo znati. Temperatura se pomalo diže, vjetar pojačava što pogoduje požaru“, kazao je Bonić. Naglasio je da helikopter Oružanih snaga BiH je jučer dosta posla napravio, ali da od jutros nisu bili posebno dobri uvjeti za njegovo djelovanje.

Također, još uvijek vrijedi poziv svima onima koji žele pomoći u gašenju požara da mogu doći na Blidinje. „Mi smo se već dosta umorili jer smo tu treći dan. Stvar je u tome da naprtnjače treba nositi po nepristupačnom i težem terenu, tako da je jedna iznesena naprtnjača vode već pravi umor. Ljudi koji bi tu došli pomogli bi nam nositi vodu“, naglasio je Bonić

Podsjetimo, požar na Čvrsnici buknuo je sa subote na nedjelju na nepristupačnom području Ćužića kuka. Pod kontrolu su ga uspjeli staviti vatrogasci, članovi gorske službe spašavanja i planinari koji su tijekom vikenda boravili na Blidinju. Riječ je o lokaciji koja je udaljena dva sata od staze na Blidinju, a vatrogasci i planinari koji su se do požara stigli u nedjelju jutro s naprtnjačama vode, probijali su se čak tri sata. No, nakon gašenja i stavljanja pod kontrolu, ponovo je buknuo u nedjelju na večer i otada se brzo i neprekidno širi prema jugu Čvrsnice i vikend naselju. Općina Posušje u ponedjeljak je zatražila pomoć Oružanih snaga BiH u gašenju požara na Čvrsnici. Helikopter je stigao iza 19 sati te gasio sinoć i jutros. No, odmah je bilo jasno da bez kanadera neće ići. Stoga je upućen zahtjev RH za slanje pomoći.  Planinari, vatrogasci i pripadnici GSS-a su na terenu, međutim požar je izmakao kontroli i bez pomoći iz zraka nemoguće ga je izgasiti.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.