Na novoj autocesti u prvih nekoliko dana izgorjela četiri vozila, 40 ih prokuhalo. Upućeni tvrde da to nipošto nije slučajno

Turisti iz susjedstva prema crnogorskom primorju mogu putovati prema svojim odredištima novootvorenom dionicom autoceste od Mateševa, kod Kolašina, do Smokovca, kod Podgorice.

Dionica je duga 41,5 kilometar, i do 21. srpnja cestarina se neće naplaćivati. Iz Direktorata za državne putove Crne Gore ističu da se radi na izradi dokumentacije za izgradnju druge faze dionica kako bi putni pravac Podgorica-Beograd bio u formi autoputa.

Koliko je važna novoizgrađena dionica govori i podatak da je samo u prvom danu taj put prešlo oko 18.000 vozila.

Nažalost, u prva četiri dana već je bilo i prometnih nesreća. Potpuno su izgorjela četiri automobila, dok su motori čak 40 vozila “prokuhali”.

Na sreću, nitko nije ozlijeđen, a stručnjaci upozoravaju da se vožnja mora prilagoditi uvjetima prometa, provjeriti ispravnost vozila i voziti prema postojećim ograničenjima na tom putu. Temperature u južnom dijelu Crne Gore ovih dana idu i do 39 stupnjeva. 

Na magistrali od Podgorice ka Baru, negdje kod Virpazara, preksinoć je izgorjela kamionska prikolica, a požar je zahvatio i okolno raslinje i sad je lokaliziran. Navodi se da se u Crnoj Gori vozi oko 265.000 automobila, a da je njihova prosječna starost oko 15 godina.

Što se tiče kvalitete prometa na autocesti vozači su zadovoljni.

– Odličan, vrhunski, najbolji trenutno u Europi. Brzo, sigurno, fenomenalno. Sve je idealno. Mnogo brže i mnogo sigurnije. Sretni smo što je mnogo brže i u svakom slučaju sigurnije – samo su neki od dojmova putnika, koji su se vozili novom autocestom.

Miroslav Mašić, direktor Direktorata za državne putove Crne Gore, kaže da Ministarstvo posljednjih godina radi na planu za realizaciju nastavka naredne dionice dužine oko 23 kilometra. 

U okviru Facebook grupe “Oči Podgorice” Predrag Tomović dao je svoje mišljenje, zbog čega dolazi do požara na autoputu “Princeza Ksenija”. 

“Do prije 25 godina postojalo je nepisano pravilo: ako auto može izvući normalno uz Meterize (veliki uspon iznad Podgorice) auto (zastava, jugo, lada, pezejac…) se nije doživljavalo kao “kanta”.

Autoput predstavlja nove Meterize, jer u dva dana dvadesetak vozila nije moglo proći ovaj “Cooperov test za automobile”, odnosno dosta njih je prokuhalo, a jedno se i zapalilo.

Od Zlatice pa do Mateševa imamo 40 kilometara, od čega je gotovo cijelom dužinom priličan uspon, jer autoput savladava preko 1.000 metara nadmorske visine. 

Osim službenih uputa za vožnju autoputom, dodali bi neformalne: Ako je vozilo malo starije, kontrolirati razinu vode u sustavu za hlađenje, ne pretovarati auto, i ne forsirati vožnju, dozvoljena brzina od 100 km/h nije obaveza! Sretan put svim sudionicima u prometu…

U komentarima koji su nastupili, većina korisnika se složila s njim, pogotovo oni nešto iskusniji i vozači s većim stažem za volanom, navodeći kako možda voze automobile koji su stariji, ali da znaju kako njima prelaziti ovakve dionice.  

“Konačno netko objasnio. Išao sam više puta i prije otvaranja. Veliki je to uspon, a dugotrajan. Ako auto nije skroz ispravan, nema šanse”, bio je jedan od komentara.  

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.