KOJI JE GRAH ZDRAVIJI – CRVENI ILI BIJELI?

Grah je neosporan izvor proteina i velike količine minerala i vitamina. Koja je od sorti graha zdravija, sporno je pitanje.

Istraživanja su pokazala da crveni grah ima dva i pol puta više kalorija od bijelog graha. Istovremeno, crveni grah sadrži gotovo tri puta više ugljikohidrata i proteina. Po svojim je svojstvima lider je u količini antioksidanata. Dakle, njegova redovita uporaba u hrani omogućuje vam pouzdanu zaštitu tijela od raznih bolesti. Također u sastavu crvenog graha su: cink, bakar, sumpor, željezo, kalij, magnezij i kalcij. Crveni grah vrijedan je izvor vitamina C, E, D i grupe B.

  • Energetska vrijednost crvenog graha:
  • Proteini – 8,4 g.
  • Masnoća – 0,3 g.
  • Ugljikohidrati – 13,7 g.

Bijeli grah vrijedan je izvor vlakana s niskim udjelom kalorija, što je posebno važno za osobe na dijeti. Blagotvorna svojstva bijelog graha nastaju zbog sadržaja niza vitamina: A, B, K, PP, C i vitamina E, poznatijih kao “prirodni antioksidans”. Sadrži i vitamin B9, koji pomaže tijelu u borbi protiv ateroskleroze. Proizvod sadrži sumpor, magnezij i kalcij. Sumpor blagotvorno djeluje na organizam, oslabljen crijevnim infekcijama, kožnim bolestima, bronhijama i reumatizmom. Magnezij i kalcij pomažu ojačati kosti i zube. Prisutnost željeza u bijelom grahu pomaže povećati broj crvenih krvnih zrnaca u krvi i na taj način poboljšati dotok kisika do stanica. Bakar u bijelom grahu poboljšava proizvodnju hemoglobina i adrenalina u tijelu.

  • Energetska vrijednost bijelog graha:
  • Proteini – 7 g.
  • Masnoća – 0,5 g.
  • Ugljikohidrati – 16,9 g.

Unatoč činjenici da su crveni i bijeli grah predstavnici iste vrste, među njima postoji niz manjih razlika koje će vam pomoći shvatiti koji je grah zdraviji. Što se tiče kalorijskog sadržaja, bijele i crvene sorte gotovo su jednake…. Međutim, sportaši obično preferiraju bijele sorte, jer ih tijelo bolje i brže apsorbira. Koristi graha u održavanju mladosti i ljepote neosporne su: bijeli grah se aktivno koristi u kozmetologiji, a crveni grah usporava proces starenja stanica. Trudnicama je bolje jesti crveni grah. Upravo on sadrži veliku količinu folne kiseline koja je nužna za hematopoezu i potiče razmnožavanje stanica. Za ljude koji imaju dijabetes, bolje je dati prednost bijelom grahu. Pomaže u snižavanju razine šećera u krvi i pomaže u normalizaciji metaboličkih procesa u tijelu.

Zaključak

Koji je grah bolji – bijeli ili crveni? Odgovor na ovo pitanje leži u individualnim karakteristikama organizma. Zapamtite da pretjerana konzumacija čak i najkorisnijeg proizvoda može naštetiti tijelu. Umjereno jedenje graha ojačat će vaše tijelo, a širok izbor recepata za grah oduševit će vaš jelovnik.


Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.