Kontracepcija i abortus – činjenice, pitanja, stavovi

Sinoć je u kino dvorani u Posušju pred mnogobrojnim auditorijem održan drugi susret u Ciklusu predavanja Tabu na stolu na temu “Kontracepcija i abortus”.

Prof. Josip Bešlić izložio je metode kontracepcije i abortivnih sredstava koje su na raspolaganju danas.
Osvrnuo se na problematiku neodgovornog spolnog ponašanja, pod krinkom kontraceptivnih sredstava te kako mnogi iskorištavaju dostupne metode, u cilju osobnog užitka, a ne u cilju kojem teži biologija – reprodukciji i ostvarivanju potomstva.

Dr. Ivan Bešlić govorio je o problematici abortusa. U svojem izlaganju publici je pojasnio detalje o metodama i načinima izvođenja pobačaja, osvrćući se na poražavajuće brojke koje se tiču abortusa. U svijetu se godišnje izvrši oko 42 milijuna pobačaja, a sama brojka je zasigurno mnogo veća, obzirom da je upola manje abortusa evidentirano, u odnosu na stvarni broj počinjenih pobačaja. Također, razjasnio je zakonsku regulativu u vezi ove tematike te se osvrnuo na ponašanje liječnika: između priziva savjesti i osobnih, ekonomskih interesa.

Fra Ivan Penavić je u svojem izlaganju iznio stavove Katoličke Crkve, ističući da je abortus smrtni grijeh, grijeh ubojstva.

Publici je razjasnio sadržaj triju enciklika Katoličke Crkve: “Humanae vitae”, “Evangelium vitae” i “Donum vitae”. Sloboda koju je Bog dao čovjeku nije mehanizam za neodgovorno spolno ponašanje, korištenje kontraceptivnih sredstava te, sloboda dana čovjeku ne dozvoljava mu ubijati – čovjek nije gospodar, kako svojega života, tako niti života nerođenog djeteta. Službeni stav Crkve prema kontracepciji je nepromijenjen, usprkos iskrivljavanju riječi pape Franje, kontracepcija je u Katoličanstvu nedozvoljena, jer, ukoliko se čovjek odgovorno spolono ponaša, kontracepcija je sasvim neopravdana i nepotrebna.

Na kraju susreta prikazan je potresan animirani film Joška Marušića “Zašto su došli vlakom?”, koji prikazuje abortiranu djecu u svijetu kada bi im bila data prilika za život.

Predavači zahvaljuju publici na velikom interesu te pozivaju sve zainteresirane na sljedeći susret na temu “Medicinski potpomognuta oplodnja” koji je planiran 17. ožujka ove godine, u 19 sati, u kino dvorani u Posušju.

Svi ste dobro došli!

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.