Kuglice će odlučivati tko će biti novi premijer

Iako zvuči pomalo besmisleno, o tome ko će iduće četiri godine vladati Bosnom i Hercegovinom i Federacijom mogao bi odlučiti… Žrijeb. 

Prema rasporedu mandata u županijskim skupštinama u FBiH, izvjesno je da će kontrolu nad hrvatskim klubom u Domu naroda FBiH imati HDZ BiH, a nad Klubom Srba i Klubom Ostalih stranke osmorke. I dalje, međutim, ostaje neizvjesno koji blok – SDA i DF ili stranke osmorke će imati potrebnih minimalno 11 izaslanika koji su nužni za izbor novog Predsjedništva FBiH i potom Vlade.

SDA je pojedinačno najdominantnija stranka u FBiH i, s DF-om, kao političkim partnerom, imaju sigurnih 10 izaslanika u ovom klubu. S druge strane, sigurnih 10 izaslanika ima i osmorka, pa će ostala tri izaslanika donijeti prevagu jednima ili drugima. S obzirom na to da će oba bloka, vrlo vjerovatno, imati i jednak broj glasova za izbor bošnjačkog izaslanika iz HBŽ-a i Posavske županije, koji će od dva bloka na kraju dobiti izaslanike, ovisit će od žrijeba. 

U slučaju da i jedan i drugi blok budu imali 11 izaslanika (od ukupno 23), tada će postojati mogućnost da i jedni i drugi budu izvršna vlast.

Nije tajna da bi sebe na ovoj poziciji želio vidjeti lider SDP-a Nermin Nikšić. Naime, iako je neformalni predizborni dogovor bio da se u zamjenu za podršku Bećiroviću za premijera Federacije iz koalicije podrži lider NiP-a Elmedin Konaković, nakon izbora na kojima je SDP značajno jača stranka od NiP-a, socijaldemokratima su apetiti porasli te sada traže i mjesto premijera FBiH, dok bi NiP-u, eventualno, bila prepuštena čelna pozicija u Sarajevskoj županiji. 

Konakoviću naruku ne ide to što su protiv ideje da on bude premijer i partneri iz NES-a.

S druge strane, nije tajna da je SDA, u želji za opstankom na vlasti, spremna napraviti koaliciju sa SDP-om, a u javnosti se nagađa da su spremni čak i premijersko mjesto prepustiti Socijaldemokratskoj partiji. U javnosti se sve više spominje mogućnost da jednu od premijerskih pozicija dobije i Semir Efendić. 

Naime, Stranka za BiH sve je bliže tome da se pridruži strankama osmorke. Iako nema presudan broj mandata, podrška SBiH bi mogla biti vrlo značajna za uspostavu stabilne većine i u javnosti se već odavno šuška da za poziciju jednog premijera, da li u Sarajevskoj županiji ili FBiH, ozbiljno konkurira i Semir Efendić.

Ipak, za rasplet događaja treba sačekati konačni raspored mandata u bošnjačkom klubu, a, vjerovatno, i odluku Dragana Čovića o tome s kim će radije ići u vlast.

U Izbornom zakonu piše da se žrijeb za izbor izaslanika u Domu naroda provodi tako što će se listići s imenima političkih subjekata, odnosno kandidata, ubaciti u neprozirne kuglice, koje se potom stavljaju u prozirnu posudu, nakon čega se pristupa izvlačenju “sretnih dobitnika”. 

Na taj način će se utvrditi koji je kandidat na kraju osvojio mandat.

4 komentara

 • Hallo Evgenia.

  people speak lies. I wanted not somtihing bed to make. Here living freaks and witches.
  I have coffee with (Gift) espresso house?

  bye
  Milan

 • people from Berlin SPD did you somthing bad to make.

  they are: SPD (”germans” people, bad muslims Balije, and masons, or some..

  they are kilty for all. that are freaks, zombies, evil people,

  they did you make reasons for your bad time.

  thanks
  Milan Budimir

 • Rathaus place in Hamburg was with yours some people from Ukraine and they, one woman did say about your people in Ukraine bad. she is ukraine woman but fake.

  it was: ”snazni ljudi snazni ljudi, cvrsti ljudi”, and that was joke with you people.
  and with me.
  but brutal.

  I was very …

  Peter T. is idiot too. That are people form he. they are not ukraine people.
  That are people only for manipulations.

  he is freak. Freak for Hamburg and Germany.
  like a O. Scholz. they love not Germany and gemans people.

  they are evil people.

  he is killer. kindnaper? Communist. fake all.

  thank you
  Milan Budimir

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.