Lavrov: Slanjem raketnog sustava riskirate da se u sukob uključi treća strana

Ruski ministar vanjskih poslova optužio je Ukrajinu da svojim zahtjevima za snažnijim oružjem provocira daljnje uplitanje Zapada u vojnu akciju Rusije.

Sergej Lavrov je, nakon što je SAD objavio da Ukrajini namjerava poslati napredni raketni sustav, sugerirao da se time stvara rizik da se u sukob uključi treća strana.

“Stvari koje režim u Kijevu zahtijeva od svojih zapadnih pokrovitelja, prvo, prekoračuju sve granice pristojnosti i diplomatskih odnosa i, drugo, izravna su provokacija s ciljem uvlačenja Zapada u borbu”, rekao je Lavrov na konferenciji za novinare u Saudijskoj Arabiji.

SAD: Ukrajina neće koristiti naš raketni sustav na teritoriju Rusije

Američki državni tajnik Antony Blinken rekao je da je Ukrajina obećala SAD-u da napredne raketne sustave koje joj je poslao SAD neće koristiti za ciljeve koji se nalaze na ruskom teritoriju.

“Postoji veliko povjerenje između Ukrajine i Sjedinjenih Država, kao i između naših saveznika i partnera”, rekao je Blinken na konferenciji za novinare.

Podsjetimo, novo oružje uključivat će visoko pokretni topnički raketni sustav (HIMARS) M142. Sustavi mogu lansirati više precizno vođenih projektila na ciljeve udaljene čak 70 kilometara, što je znatno više od opreme koju Ukrajina trenutno ima.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov optužio je Sjedinjene Države da slanjem oružja namjerno dolijevaju ulje na vatru i rekao da ne vjeruje Kijevu da neće ispaliti oružje na Rusiju. 

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.