Maslinarstvo jedna od vodećih poljoprivrednih grana u općini Neum

Maslinarstvo na području Hercegovine razvija se velikom brzinom pa tako i u neumskoj općini.

-Maslinarstvo je jedna od vodećih poljoprivrednih grana u općini Neum. Sam geografski položaj općine je uz more i klimatski je idealna za uzgoj maslina, tako da se masline u Neumu sade i obrađuju od davnina pa ni stogodišnji maslinici ovdje nisu rijetkost – kazao je u razgovoru za Fenu neumski agronom Božo Mustapić.

Po uzoru na druge mediteranske zemlje maslinari u Neumu žele brendirati svoj proizvod i uvrstiti ga u neumsku turističku ponudu.

-Ideja nam je da brendiramo maslinovo ulje i proizvode od masline kao naš domaći proizvod i da onda te proizvode ponudimo turistima kao svojevrstan suvenir iz naše općine te ga tako plasiramo na tržište. Kao i u većini BiH problem u Neumu je usitnjenost parcela, što značajno usporava brz poljoprivredni razvoj zaleđa, no nama je cilj poljoprivredu u općini Neum podignuti na višu razinu koja će dati proizvode vrhunske kvalitete, a samim tim omogućiti bolju turističku ponudu – kazao je Mustapić.

Veliki korak ka unaprijeđenju proizvodnje maslinovog ulja je otvaranje pogona za preradu maslina i proizvodnju maslinovog ulja u gospodarskoj zoni Dubrava u Moševićima kod Neuma.

-Pogon za preradu maslina u Neumu je krenuo s radom prošle godine. Već sada nam taj pogon znači mnogo jer smo prethodnih godina bili primorani masline voziti i do 50 kilometara udaljene uljare ili čak u Hrvatsku gdje su maslinari nailazili na probleme prilikom prelaska granice, a nakon ulaska Hrvatske u šengenski prostor to je praktično postalo nemoguće – istaknuo je Mustapić.

Neumska uljara udaljena je svega nekoliko kilometara od maslinika tako da je znatno smanjen period od berbe do prerade maslina. Samim tim smanjeni su troškovi proizvođača, a povećana je kvaliteta maslinovog ulja koje se sada prerađuje u vrlo kratkom periodu nakon berbe.

Ipak, u poljoprivredi ne ide uvijek sve planiranim tokom pa je tako veliki požar u kolovozu 2022. godine nanio veliku štetu maslinarima u jedinom bh. gradu na moru.

– Štete od požara bile su zaista velike, što se vidi i po broju izgorjelih stabala kojih je negdje oko 4.000, a to je za našu općinu veliki broj. Oporavak masline je dugotrajan proces i u ovom trenutku teško je procijeniti kako se stabla oporavljaju i koliko će ih moći biti spašeno. Uz stručnu pomoć agronoma već neko vrijeme radimo na revitalizaciji maslina, no pojedine masline ipak nećemo moći spasiti jer je šteta na njima stopostotna – kazao je na kraju razgovora Mustapić.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.